Matmöte över gränserna

Gotländskt kött, bröd och delikatesser ska nu gå på export till Lettland. I går hade gruppen Goda Gotland besök av ett gäng intresserade inköpschefer från butikskedjor i Lettland.- Jag är imponerad av kvalitén på produkterna och vi kommer säkerligen att sälja dem i våra butiker och restauranger, sa Irina Yerneva, en av deltagarna från Riga.

kontakt. Stora kramar och varma handslag blev det när 15 personer från olika butikskedjor i Lettland besökte Gotland. Patrik von Corswant räcker fram handen och hoppas att få sälja lite ost i Lettland.

kontakt. Stora kramar och varma handslag blev det när 15 personer från olika butikskedjor i Lettland besökte Gotland. Patrik von Corswant räcker fram handen och hoppas att få sälja lite ost i Lettland.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-05-22 04:00
Det var under en matmässa i Riga i höstas som gotlänningarna fick kontakt med inköpschefer på olika butiker i Lettland. I två dagar har letterna nu besökt Eskelunds Hembageri, Widegrens gård, Stafva gårdsmejeri, Ejmunds Gård och Gotlandsägg. Ett projekt i samarbete med Almi. Producenterna har presenterat sina produkter och naturligtvis bjudit på smakprov.

Bra marknadsföring
- Möten är bästa marknadsföringen, säger Håkan Jakobsson, ägare av Eskelunds Hembageri. Så fort man har träffats och vet varandras namn har man en relation.
Irina Yerneva jobbar för en affärskedja i Lettland som heter Sia Reaton. Det handlar om delikatesser både i butik och i restaurang. Dace Vidrusica har samma jobb på en affärskedja, R. Skorpions som också säljer mat, kött, ost och bröd både i restaurang och i butik.
- Vi vet inte så mycket om Gotland och era produkter. Jag har verkligen fått se mycket de här två dagarna. En vacker ö och glada människor. Framförallt har vi fått god mat, sa Dace Vidrusica. Vi har ofta olika temaveckor både i butiker och på marknader.

Gotlandsvecka
En idé är att ha en Gotlandsvecka till att börja med. Och säkert kommer vi att sälja en del av delikatesserna i våra butiker också.

Nära granne
Anna-Lisa Trulsson Evidon från svenska ambassaden i Riga var en av deltagarna.
- Lettland ligger ju så nära Gotland. Det är synd att man måste åka förbi först för att sedan åka tillbaka, tyckte hon. Men det kanske blir ändring på det.

Smakprover
I kassarna som besökarna fick med sig fanns naturligtvis smakprov på bröd, marmelader, ost och i kylväskorna kött och köttbullar från Ejnums gård.
Redan efter mässan började Odd Norman leverera kött till restauranger i Riga. Och nu hoppas de andra företagarna i Goda Gotland naturligtvis få följa efter.
Almi Företagspartner stod tillsammans med länsstyrelsen och företagen som värdar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!