Matpriserna fortsätter stiga 2024 – så hittar du kapen

Priset för mat har ökat rejält de senaste två åren och nästa år väntas prisökningen fortsätta. Men det finns varor som minskar i pris och gotlänningarna har många knep för att dra ner på utgifterna.

”Man får vara lite mer kreativ. Nu vet jag till exempel att det är zucchinitider, då får det bli en zucchinisallad i stället för någon dyr romansallad”, säger Daniela Mondlane.

”Man får vara lite mer kreativ. Nu vet jag till exempel att det är zucchinitider, då får det bli en zucchinisallad i stället för någon dyr romansallad”, säger Daniela Mondlane.

Foto: Henrik Lindstedt

Gotland2023-11-27 18:45

Mellan grönsakshyllorna inne på Willys i Skarphäll står Daniela Mondlane och funderar. Grönsaker har blivit 31 procent dyrare på två år och det är inget som gått henne förbi. 

– Jag äter mycket sallad, så jag får vara lite mer kreativ. Nu vet jag till exempel att det är zucchinitider, då får det bli en zucchinisallad i stället för någon dyr romansallad, säger hon och plockar på sig ett par zucchini. 

undefined
Daniela Mondlane har börjat storhandla oftare.

Generellt är livsmedel 26 procent dyrare än hösten 2021, enligt en sammanställning av SCB. Mellan november 2019 och november 2021 ökade priserna med 1,8 procent. 

Sedan i våras har priserna varit något mer stabila och dessutom sjunkit i omgångar. Men om man tittar sedan förra hösten så är det ändå en rejäl ökning – och nästa år ska prisökningen fortsätta. Enligt Konsumentverket förväntas matpriserna öka med 8 procent 2024, vilket är något mindre än under 2023. 

– Högre tillverknings- och transportkostnader ligger kvar och driver upp matpriserna, säger Kristina Difs, handläggare på Konsumentverket i ett pressmeddelande. 

Men det finns sätt att hålla nere kostnaderna. 

– Det är alltid smart att satsa på basvaror som till exempel pasta. Man kan också titta efter kött i frysdisken, där har det skett en utveckling för att hålla nere priset, säger Emilia Johansson, butikschef på Coop i Roma. 

Enligt SCB har alla matvaror ökat i pris sedan hösten 2021. Men kanske kan man då rikta in sig på de varor där prisökningen varit lägst? Minst har priset ökat på vindruvor (4,1 procent), djupfryst frukt och bär (4,2 procent) och sallad (6,4 procent). Även gryn och bröd återfinns i det lägre skiktet, en bit under den generella ökningen. 

I andra änden hittar vi apelsiner (88,7 procent), tomater (79,8 procent) och vitkål (72,7 procent). 

undefined
Göran Svensson letar bland extrapriserna för att dra ner på kostnaden något.

Intill chipshyllan på Willys står Göran Svensson och bläddrar i katalogen över erbjudanden. 

– Det har blivit väldigt dyrt, så jag tänker på vad jag köper. Det blir inte lika mycket kött och Bregott. Men det kan man ibland hitta på extrapris, säger han. 

Att fler jagar erbjudanden är något som märks av i försäljningen, enligt Annica Stenström som är butikschef på Willys. 

– Vi har märkt att försäljningen av kampanjvarorna har ökat och vi har haft en stor tillströmning av kunder till oss. Jag tror att fler väljer att veckohandla nu, i stället för att småhandla ofta, säger hon.

undefined
Annica Stenström är butikschef på Willys Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!