Är du bra på att laga mättande mat av purjolök och slanggurka? Grattis! Då kan du se fram emot kommande inköpsrundor i matbutiken som inte svider alltför mycket i plånboken. Om du håller dig till just det alltså.
När priserna i mataffären fortsätter att stiga är det nämligen dessa livsmedel som går åt motsatt håll. Purjolöken har sjunkit i pris med 32 procent jämfört med juni månad förra året och priset på slanggurka har sjunkit med drygt 12 procent. Vill du variera din mat lite kan du slänga ner lite gravad lax (-10) i inköpskorgen också.
Enligt Statistiska centralbyråns Konsumentsprisindex ligger priserna i mataffären nu på en historiskt hög nivå. De livsmedel som ökat allra mest i pris om man jämför juni månad med samma månad förra året, är honungsmelon, kaffe, citroner och hushållsmargarin. Men också priserna på fjäderfän, färsk lax, mjöl och lammkött har ökat.
Även priserna på el och drivmedel gräver ur svenskens plånbok just nu. De tre produktgrupperna är de som har påverkat inflationen mest och i juni var inflationstakten 8,5 procent vilket är en uppgång från maj då inflationstakten var 7,2 procent, enligt statistik från SCB.
Anledningarna till att maten har blivit dyrare är flera. Kriget i Ukraina gör att landet inte kan tillhandahålla spannmål på samma sätt som tidigare och sanktionerna mot Ryssland påverkar priset på naturgas som används för att producera gödsel. Klimatpåverkan är ytterligare en anledning till de höjda priserna.
– Kostnaderna för att producera mat har ökat dramatiskt under ett och ett halvt år. Bränsle, el, gödning, foder och spannmål har ökat i pris. Torka på olika ställen i världen har orsakat en låg skörd, globalt sett. Ja, extremväder på olika håll på grund av klimatpåverkan, kan inte uteslutas säger Palle Borgström som är förbundsordförande på Lantbrukarnas riksförbund.
Han bekymrar sig över att vi i Sverige är beroende av att i så stor utsträckning importerar vår mat.
– Vi behöver producera mer mat i Sverige istället för att ha det som nu när vi är beroende av import från andra länder. Vi har en väldigt sårbar livsmedelsförsörjning.
Palle Borgström menar att det är svårt att bedöma utvecklingen framåt eftersom det är så många faktorer som spelar in, men hoppas att prisutvecklingen kommer att stanna av.
Men vad ska man göra om man vill sänka sina matkostnader och inte ruinera sig på mat? Man kan ju lätt tröttna på purjolökssoppa, och gurkstavar mättar ju inte så mycket.
Jessica Herrero är husfru på landshövdingens residens och van vid att laga klokt. Hennes främsta råd är att planera sina inköp genom att skriva veckomatsedel och handla utifrån den. Köp storpack och laga mycket på en gång, tipsar hon vidare. Våga prova att byta ut dyra ingredienser mot billiga.
I salladen kan du till exempel byta ut tomaterna mot blomkål som du skär i små bitar. Blomkål går också bra att grilla. För att inte tala om hur smart det är att odla hemma, säger Jessica Herrero.
– Att grodda är underskattat tycker jag, särskilt på sommaren när det går fort. Jag groddar både mungbönor och linser, säger Jessica Herrero.
Baljväxter är överhuvudtaget ett bra tips, menar hon. Linser och bönor är fortfarande billigt och går att stoppa ner i en sallad och bönburgaren kan ersätta den traditionella hamburgaren.
– Sist men inte minst - plocka egna blåbär i skogen - det finns hur mycket som helst just nu och de är helt gratis, säger Jessica Herrero.