Matrosen kanske levde
Polismyndigheten på Gotland får i en rapport kritik från Sjöfartsverket, som menar att polisens avspärrning av området kan ha hindrat dykare från att komma till vraket och leta efter matrosen, som försvann när bogserbåten Tug Nestor kapsejsade.
Foto:Akivbild/ Henrik Radhe
Foto:
I rapporten från Sjöfartsverket har man samlat information angående väderprognos och hur befälet på Tug Nestor planerade resan efter vädret. Under utredningen har man även förhört sig med besättningen om vad som hände då bogserbåten kantrade och började ta in vatten. MRCC kan, enligt rapporten, för tidigt ha tagit beslut om att sluta leta efter överlevande. Och polisens avspärrningar kan ha hindrat dykare från att leta efter den försvunne matrosen. Han kan ha varit vid liv. Det är några av punkterna som tas upp i rapporten.
Haveriet
Mellan klockan sex och sju på morgonen den 23 november grundstötte ekipaget med en pråm full med rundtimmer och bogserbåten som drog den. Kort därefter fick bogserfartyget slagsida och blev liggande med endast en tredjedel av skrovet ovanför vattenytan. Besättningen försökte medan befälhavaren gjorde nödanrop, att ta sig till bryggan.
Tvärt emot varningar från sin arbetskamrater, beslutade sig en ung matros för att ta sig ned till sin hytt för att hämta en överlevnadsdräkt.
Då räddningshelikopter kom för att plocka upp männen hade matrosen inte kommit tillbaka. Helikoptern återvände så småningom för att leta efter den saknade, men utan resultat.
I samband med sökandet och enligt önskemål från kustbevakningen, avlyste polismyndigheten på Gotland området, som därefter inte fick beträdas.
Sökandet fortsatte hela dagen, både till sjöss och till land. Vädret var mycket hårt och framåt fyratiden på eftermiddagen ansågs det omöjligt att göra dykningar på vraket, på grund av överbrytande sjö.
En halvtimme senare, klockan 16.30, bedömde MRCC att möjligheten för matrosens överlevnad vid det här läget var obefintlig, bland annat på grund av vrakets läge och vattnets temperatur. De gjorde en så kallad vilandeförklaring, vilket innebär att de tar sin hand från ärendet.
? När vi har vilandeförklarat har vi inget bemyndigande. Då tar polisen över med eftersökning av försvunna personer, berättar Magnus Gustafsson, driftledare vid Sjöräddningscentralen.
Enligt rapporten från Sjöfartsverket är inspektionen inte övertygad om att rätt beslut togs. Eller rättare sagt, att MRCC var för snabb med sin vilandeförklaring. Den tjugoårige matrosen kan enligt rapporten, ha haft tur och hittat en luftficka och med hjälp av kläder eller annat skydd klarat av den låga temperaturen i vattnet.
? Vilandeförklaring är ett svårt beslut. Vi kom fram till att alla rimliga områden var genomsökta, säger Magnus Gustafsson.
Polisens avspärrning
Nästa kritik i rapporten riktas mot polisens avspärrning, eller avlysning som det kallas.
Till dagen efter olyckan hade redaren förberett dykare, som skulle undersöka utifall att matrosen fanns någonstans, kanske vid liv, i vraket. De blev stoppade av polisen i och med avlysningen, trots att vädret enligt uppgift nu var gynnsamt för dykning vid vraket.
Två dagar efter olyckan var kustbevakningens dykare nere i fartyget och letade efter matrosen och den 28 november senare ansågs det genomsökt.
Polisens avspärrning upphörde den 29 november, sex dagar efter haveriet. Då fick redaren tillträde till vraket.
Sjöfartsverkets kritik handlar om att dykare som redaren hade vidtalat inte fick komma till vraket och att det då kan ha funnits en chans att matrosen fortfarande levde.
Förundersökningsledare Bengt Krister Larsson vid polismyndigheten på Gotland är förvånad över kritiken och minns inte att någon dykare har hindrats från att komma till vraket. Han säger det dock med viss reservation, då han inte har hunnit ta del av handlingarna från Sjöfartsverket när GA kontaktar honom.
Han informerar om att så länge det finns liv att rädda ligger det på Sjöräddningens ansvar, men när de anser att det inte finns någon överlevande lämnas det över till polisen, som upprättar en anmälan om förvunnen person.
? Så fort vädret tillät gick kustbevakningen dit. Det är ju dem som är sakkunnige på det här, säger Bengt Krister Larsson och ber att få återkomma när han har läst rapporten.
Fotnot: MRCC betyder Maritime Rescue Co-ordination Centre, och är ett internationellt begrepp för sjöräddningscentral.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!