Mattias tvingades avbryta Gotland Runt

Hårt väder och sjösjuka var inte det enda som drabbade besättningen ombord på segelbåten Cap. Seglaren Mattias Allroth tvingades avbryta sin nionde medverkan i Gotland Runt på grund av skada.

Mattias Allroth tvingades avbryta sitt nionde Gotland Runt.

Mattias Allroth tvingades avbryta sitt nionde Gotland Runt.

Foto: Foto: Privat

Gotland2024-07-01 17:15

Gotland Runt. Det blev en dramatisk överfart för segelbåten Cap. Redan vid starten från Sandhamn i Stockholms skärgård var besättningen en man kort på grund av sjukdom. Under seglatsen drabbades sedan två av fem i besättningen av sjösjuka. Dessutom behövde de, till följd av det hårda vädret, byta segel ovanligt många gånger under överfarten.

Det var just i samband med ett av dessa segelbyten som vinden plötsligt vände och Mattias föll bakåt med seglet i händerna.

– Det blev en jävla smäll, säger Mattias, som deltog i Gotland Runt för nionde gången.

Fyrtiofem minuter senare satt han i en ambulanshelikopter till Visby lasarett, där det bekräftades att han brutit två revben på vänster sida. 

Den redan olycksdrabbade besättningen på Cap valde att avbryta sin medverkan i kappseglingen och vände tillbaka till Sandhamn, dit de kom i land på måndagseftermiddagen.

– Det är skit rent ut sagt, men det är bara att gilla läget, säger Mattias över telefon efter att ha blivit utskriven från lasarettet. 

Han har nyss klivit ombord på färjan till Nynäshamn. Jämsides fartyget seglar just nu några av de övriga tävlingsbåtarna tillbaka till fastlandet. Vissa har redan passerat Gotlands västkust, men majoriteten av båtarna befinner sig fortfarande på östkusten.

Och förutom Mattias revbensskada och att många båtar tvingats avbryta seglingen har det varit få stora incidenter under tävlingen i år. Den sammantagna rapporten från årets Gotland Runt är att det varit en relativt vanlig sådan. Trots det har sjöräddarna i Fårösund varit igång sedan 05 i morse. 

– Det har blivit kutym att vi möter upp de tävlande, så vi stryker den här dagen i kalendern och åker ut, säger Tomas Lerberg, Stationsansvarig sjöräddare på stationen i Fårösund.

För sjöräddningssällskapet är på volontärbasis och sjöräddarna har annars andra sysselsättningar om dagarna. Men nu kan de för stunden, möjligtvis, ta det lite lugnt i land igen.

– Den största massan är utanför vårt område nu, men vi får se när de rundar Hoburgen och kommer upp igen.

Trots olyckan har Mattias Allroth förhoppningar om att vara med nästa år igen.

– Absolut, om jag får chansen.                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!