Mattnyttig underhållare

Matprofessorn Carl-Jan Granqvist gästade Hushållningssällskapets årsmöte och talade om "Mat och upplevelser".

Föredrag. Carl-Jan Granqvist höll ett underhållande föredrag om mat och upplevelser.

Föredrag. Carl-Jan Granqvist höll ett underhållande föredrag om mat och upplevelser.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-12-08 04:00
Han berättade om sin barndom och om en mamma som tyckte att allt som låg mellan kalasen var en transportsträcka. Han berättade om sig själv och sin dyslexi. Kan man inte läsa sig till saker så får man använda andra sinnen desto mer intensivt och då det gäller mat är det en fördel eftersom dofter och upplevelser i munhålan spelar den största rollen.
Och han gav kanske en och annan i församlingen något att tänkta på när han sa:
-Dom bönder som inte gör munhåleanalysen dom får ägna sig åt bulkproduktion.
Efter att i tio år ha gästat Almedalsveckan och efter att även vid andra tider på året ha gästat ön har Carl-Jan varit med om mycket kring den gotländska tryffeln - "det mest exklusiva livsmedlet", som till och med har plusvärden då den jämförs med Bourgognetryffeln.
-Den är en parfym, menade matprofessorn.
Tryffelresan som bärjade med upptäckten av den gotländska förekomsten har nu lett till att tryffeln finns på Stockholmskrogarna och - sent omsider - även på Gotlandskrogarna.
Carl-Jan gav gotländska bönder beröm för att vara tongivande då det gäller en del av den ekologiska odlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om