Matupproret för köket i Fårösund

Boende på norra Gotland befarar att det kommunala köket som lagar mat till barn och gamla i Fårösund kommer att stängas.I går lämnades en protestlista med 779 underskrifter över till politikerna.

Bbbbb

Bbbbb

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-12-10 04:00
- Vi är rädda att något som fungerar så bra ska läggas ner, säger Anki Boman, med barn på förskolan i Fårösund.
I februari väntas kommunens utredning om de kommunala köken på Gotland vara klar. Varje dag tillagas 11 500 portioner i 23 kök på äldreboenden och skolor. I många fall varmhålls maten medan den körs med bil långa sträckor.
Eller så är åtminstone tanken.
- De ibland långa transporterna gör att den hinner bli kall innan servering. De som är sist får mat som är tre timmar gammal, och det är inte okej. Det säger Bo Magnusson som är försörjningschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och en av hjärnorna bakom köksutredningen.
Den kommer att redovisa kostnader och andra konsekvenser om politikerna väljer att bygga fler kök, liksom om de väljer alternativet att satsa på kyld mat, en hantering som inte kräver lika många kök som i dag.
Målet är att göra bättre mat - men billigare.
- Vi förordar den kylda metoden. Köket på Solklintsskolan byggdes nyligen om för 16 miljoner kronor, det klara att försörja hela norra Gotland, säger Bo Magnusson.
I går uppvaktades Per-Olof Jacobsson (c), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden, samt Lena Celion (m), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, av representanter för föräldrar och intresseorganisationer på norra Gotland.
Barn och äldre i Fårösund är nöjda med maten som tillagas på Strandgården. Men om köket läggs ner måste maten köras till orten och riskerar därmed att tappa i kvalitet, var ett av argumentet.
- Om service på landsbygden läggs ner kommer Gotland aldrig att nå målet med 65 000 invånare till 2025, varnade Arne Ekman, ordförande för Ung,Utveckling norra Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om