Maud Olofsson har inga planer på att hjälpa ön

Staten tänker inte göra några särskilda insatser för att lindra krisen inom industrin på Gotland.Näringsminister Maud Olofsson (c) planerar heller inte någon resa till Gotland för att möta facket.

Foto:

Gotland2008-10-06 04:00
De fem facken på Nimbus är nu överens om att kalla in en löntagarkonsult. Det ger de anställda vid båtfabriken en frist på fem veckor. Innan dess sker inga uppsägningar.
Lennart Nordling på Konsultera i Gävle ska på uppdrag av facken gå igenom Nimbus beräkningar som ligger till grund för beslutet att flytta företagets produktion från Gotland. Nimbus betalar för detta.

Katastrofal situation
Industrifacket IF Metall vill träffa Maud Olofsson för att diskutera industrins framtid på ön.
- Läget för metallarbetarna i Sverige och i synnerhet på Gotland är i det närmaste katastrofalt, sade Leif Ohlsson, 1:e vice ordförande för IF Metall vid sitt besök på båtbyggarföretaget Nimbus i torsdags.
Men näringsministern har inga planer på att resa till Gotland, meddelar Frank Nilsson, pressekreterare hos Maud Olofsson.
- Hon är väl medveten om situationen på Gotland och har kontakt med kommunalråden Eva Nypelius och Lars Thomsson, säger han.
För ett par dagar sedan mötte hon även Stefan Löfven, IF Metalls ordförande, för att tala om den kärva situationen inom industrin i Sverige.

Ingen samordnare
Men någon handpåläggning från staten är inte att räkna med, och det finns för stunden inga planer på att utse en samordnare som analyserar branschen på just Gotland.
- Det statliga stödet finns genom strukturfonderna och företagsstöden som man förfogar över regionalt. Dessutom fungerar faktiskt Arbetsförmedlingen, så Sverige står väl rustat att ta hand om alla varslen, låter Maud Olofsson hälsa genom sin pressekreterare.

Nimbus ansvar
Erfarenheter från andra orter visar att ett samarbete mellan näringslivet, kommunen, länsstyrelsen och andra myndigheter är bästa sättet att få fram nya jobb.
- I Gotlands fall har Nimbus ett ansvar. Lägger man ner en hel fabrik ska man se till att personalen kan komma vidare till utbildningar eller jobb på andra ställen, säger Frank Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om