Max tog sitt ansvar som en man

I år väljer ett 50-tal män på ön operation för att bli sterila. "För kvinnans skull, och jag är färdig med att skaffa barn", säger Max Wessman som gjorde det för att hans partner ska slippa använda preventivmedel.

Max Wessman är pappa till två barn och eftersom båda i förhållandet känner sig nöjda och inte vill ha fler barn menar han att det är lättare för honom som man att ta ansvar. För två månader sedan gjorde han operationen.

Max Wessman är pappa till två barn och eftersom båda i förhållandet känner sig nöjda och inte vill ha fler barn menar han att det är lättare för honom som man att ta ansvar. För två månader sedan gjorde han operationen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-10-29 12:05

På tio år har antalet män på Gotland som steriliserar sig ökat kraftigt. Från 13 män år 2012 väljer omkring 50 män i år att göra ingreppet. Max Wessman är en av dem.

– Det var för hennes skull, för att hon ska slippa känna sig stressad över att bli gravid. Man vill kunna slappna av i ett förhållande, säger han och menar att ett relativt litet ingrepp för mannen gör stor skillnad för hans partner, där p-piller under många år annars hade varit ett alternativ.

Att allt fler män på Gotland genomgår vasektomi, manlig sterilisering, tycker Max Wessman är bra och han menar att ännu fler skulle kunna göra det – istället för att skjuta över ansvaret på kvinnan.

– I det mesta är det annars kvinnan som ska rätta sig efter allt i samhället, säger han och menar att manlig sterilisering är en genusfråga.

Med två barn, fyra och sex år gamla, kände sig båda i förhållandet färdiga.

– Vi ska ännu orka ta hand om dem till de flyttar hemifrån. Skulle vi vilja ha fler barn kan vi adoptera, det finns barn på Gotland som inte har mammor och pappor, säger Max Wessman, 27 år, och berättar att han kontaktat Region Gotlands socialförvaltning och undersökt behoven.

Samtidigt menar han att han har stor respekt för att situationen kan vara omvänd, med par som kämpar för att få barn.

– Det är väldigt sorgligt, säger han och berättar att det tog två år innan de själva blev gravida.

Efter en första kontakt med urologen på Visby lasarett följde ett samtal, innan dag för Max operationen planerades.

– Jag fick lägga mig i en säng och fick lugnande piller, och sprutor med lokalbedövning, säger han och berättar att en skärm gjorde att han inte kunde se själva operationen.

Att ligga blottad inför ett helt team med läkare och sjuksköterskor kändes obekvämt, men ändå tryggt under hela operationen, säger Max Wessman.

– Det var en upplevelse, jag är glad att jag gjorde det och det känns som att jag växte som människa, säger han och berättar att han efter en stund och lite fika blev hämtad med bil, och kunde fortsätta jobba redan samma eftermiddag.

Mårten Fellenius är överläkare på urologmottagningen på Visby lasarett.

– Jag tror att det finns en större medvetenhet i dag, säger han om det ökande antalet män som väljer vasektomi.

Socialstyrelsen kräver att man ska ha fyllt 25 år. Mårten Fellenius berättar att han alltid håller ett samtal innan. Att tänka igenom ingreppet noga, och att ha vetskap om att livssituationer kan förändras, menar han är viktigt. Själva operationen sker under lokalbedövning och de flesta kan gå tillbaka till jobbet redan efter en eller två dagar.

– Vi delar av sädesledaren ovanför pungen ganska nära testikeln, men sedan är man inte steril när man går hem. Det finns spermier i systemet ovanför, som behöver tömmas ut, säger han och berättar att det först efter ett spermieprov tre månader senare är grönt ljus.

För de allra flesta av männen blir sexlivet efteråt som det alltid har varit.

– Den största delen av utlösningen är inte spermier utan sädesvätska, säger Mårten Fellenius.

För Max Wessman har ingreppet inte påverkat vare sig sexlust eller känsla, snarare har operationen gjort sexualiteten i förhållandet mer avslappnad.

– Du blir inte av med din manlighet, snarare blir du mer manlig av att göra det. Jag har ett ansvar och gjorde det för hennes skull, säger han.

Manlig sterilisering

Vid sterilisering gör urologen ett en till två centimeter långt snitt i övre delen av pungen, tar fram sädesledaren, delar den och avlägsnar en bit. 

Därefter knyts sädesledaren ihop med hjälp av tråd eller så bränns änden på den.

Snitten i huden sys ihop. Operationen tar ungefär 30 minuter.

Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas.

Att sterilisera sig är inte samma sak som att bli kastrerad, vilket betyder att testiklarna opereras bort. 

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!