Den dryga veckan gamla pandemilagen kräver att butiksinnehavare har koll på hur många kunder som vistas i lokalen, samt att undanröja hinder för att minska eventuell trängsel.
Varje kund ska ha tillgång till tio kvadratmeters yta, av detta är maxantalet uträknat.
Många butiker har numera anslag i entrén där högsta antalet kunder anges, vissa har också skapat kreative lösningar för att besökare ska veta om de får lov att gå in eller inte.
Klädnypor och tennisbollar används, liksom hos Ulrika Ek: en röd/grön lampa.
Hon driver Gotlands strumpfabrik med bas i Boge tillsammans med sin man Urban Gustavsson, men en butik finns också i Visby innerstad. Sparsamt öppen för närvarande, fredag och lördag.
– Entrén ligger i ett valv, det är svårt att se in så jag tog upp det på ett strategimöte med min man. Han var tyst i två dagar, sedan kom han med den här lampan, skrattar hon.
Butiken är liten, bara två personer tillåts samtidigt, men kommer sällskap om tre, fyra personer släpps de in.
När det är grönt att komma in lyser lampan utanför grönt, det kan sedan från kassan via en switch slås om till rött.
På Coop Lärbro används klädnypor för att reglera mängden besökare. Kunden tar en klädnypa när denne går in och lämnar den sedan vid kassan.
Butikschefen Erik Nyroth säger att det är ett test som hittills fungerat gott.
– Vi försöker implementera det hos kunderna. Saknas det klädnypor vid entrén får de helt enkelt vänta utanför, säger han.
Någon större risk att detta sker ser han dock inte. Butiken får ta in 25 kunder och så många är det ytterst sällan.
Ica Atterdags i Visby, med 110 som maxantal, har valt att manuellt räkna antalet besökare någon gång per timme.
– Vi har utsett personer som är ansvariga för detta. Hittills har vi inte varit i närheten av maxantalet, men vi fortsätter att hålla koll, säger Jonas Lindstrand.
Det är länsstyrelsen som har kontrollansvar för att pandemiagen följs, i veckan inleds tillsynen runt om på Gotland. Marlene Andersson är samordnare:
– Vi börjar att titta på att butiker anslagit maxantal, att det informeras om hur smittspridning sker, att handsprit erbjuds och också att, om möjligt, in- och utgång är åtskilda.
Eventuella påpekanden sker i första hand genom dialog. Föreläggande om vite eller nedstängningar är en sista utväg efter flera varningar.