Med 40 miljoner i hyra kan en flytt utredas

Sedan Region Gotland valde att inte köpa utan bli hyresgäst har årshyran på Visborg stigit till nästan 40 miljoner kronor. Regiondirektören vill utreda en eventuell flytt.

4170 kvadratmeter vardera, så stora är kasernerna som Region Gotland hyr i tre lika stora huskroppar på Visborg.

4170 kvadratmeter vardera, så stora är kasernerna som Region Gotland hyr i tre lika stora huskroppar på Visborg.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-01-09 07:20

När Region Gotland lämnade sina lokaler i Visby innerstad och flyttade till Visborg valde politikerna att inte köpa utan hyra de gamla kasernerna. År 2008 landade hyran till dåvarande ägaren Vasallen på 26 miljoner kronor. Sedan dess har hyrorna stigit kraftigt, och ägarna växlat. 

– För 2019 betalades 38,5 miljoner kronor för tre kaserner och rådhuset till ägaren Vacse, säger Stefan Hellström, fastighetsförvaltare på Region Gotland.

Det innebär att 15 000 kvadratmeter kontorsyta har stigit med 12,5 miljoner kronor i årshyra. Nu ökar hyran ytterligare. Samtidigt som regionens verksamheter tvingas spara 200 miljoner kronor under tre år har hyresavtal tecknats på tio år för bottenvåningen i kasernen Havde. 900 kvadratmeter kostar 1,6 miljoner kronor om året. Men den verkliga hyresökningen landar dock på knappt 300 000 kronor om året, i och med att regionen sista januari lämnar de lokaler man i tio år har hyrt bakom Atheneskolan. 

Att rusta de lokaler man snart lämnar skulle ha tvingat upp årshyran till två miljoner kronor.

– Det tycker vi var för dyrt och då blev det här alternativet, säger fastighetsförvaltare John Herlitz som ansvarat för det nya hyresavtalet i kasernen Havde.

Att hyresavtalet värt närmare 40 miljoner kronor om året snart löper ut har fått regiondirektör Peter Lindvall att agera.

– Det jag verkar för är att vi under våren får ett uppdrag av politiken att se vilka alternativ som finns. Om vi ska sitta kvar, eller om vi ska lokalisera oss någon annanstans. Jag vill titta på vad vi har för alternativ framåt, säger han.

Regionens nuvarande hyresavtal löper till sista december 2023.

– Om det ska sägas upp ska det ske senast 31 december 2021, konstaterar Peter Lindvall och hoppas få uppdraget att göra en översyn av alternativen under våren.

Han jämför med regionens bostadsbolag Gotlandshem, som nyligen fattade just ett sådant beslut. Gotlandshem lämnar hyrda kontorsytor och vill bygga nytt för 180 miljoner kronor på A7-området.

Det stora sparbeting på 200 miljoner kronor som nu väntar de kommande åren påverkar antalet anställda, som i dag uppgår till 6 700.

– Det påverkar behovet av lokaler. Jag tycker att lokalerna på Visborg är jättefina, men de är inte i alla lägen yteffektiva. Som region måste vi bli mer effektiva hur vi använder våra lokaler, säger Peter Lindvall.

När hyran närmar sig 40 miljoner kronor om året vill regiondirektör Peter Lindvall utreda alternativet att bygga nytt och flytta.
När hyran närmar sig 40 miljoner kronor om året vill regiondirektör Peter Lindvall utreda alternativet att bygga nytt och flytta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!