Med euron följer allt ont, enligt Per Gahrton

Handlar folkomröstningen om ett inträde i EMU om att slippa växla pengar när man är på semester, frågade miljöpartiets EU-parlamentariker Per Gahrton åhörarna vid gårdagens torgmöte på Östercentrum.
­ Nej, omröstningen handlar om vem som ska bestämma över våra pengar, sade han.
Han talade även om att det kommer att införas en EMU-skatt.

Gotland2003-08-23 04:00
I går eftermiddag besökte miljöpartiets EU-parlamentariker Per Gahrton Visby för att, inför den stundande folkomröstningen, debattera EMU vid ett torgmöte på Östercentrum. Det var en liten skara åhörare som hade samlats för att lyssna och debattera.
<span class=MR>Nej till valutasamarbete</span>
Per Gahrton och Miljöpartiet tillhör dem som säger nej till ett europeiskt valutasamarbete och bland argumenten nämner partiet att EMU är ett ekonomiskt dåligt projekt som flyttar makten längre bort och som i förlängningen syftar till att göra EU till en federation, en stat. Man vill slå vakt om den självbestämmande demokratin. Att byta ut kronan mot euro är en av de minsta förändringarna som kommer att ske vid ett inträde i EMU. Miljöpartiet menar i sitt program att EMU är ett politiskt projekt, snarare än ett ekonomiskt.
­ Men vad handlar det om egentligen?, frågade Per Gahrton åhörarna vid Östercentrum.
­ Handlar det om att slippa växla pengar när man är på semester? Nej, vad folkomröstningen handlar om är vem som ska bestämma över den svenska ekonomin.
EMU innebär att Sveriges offentliga finanser styrs från en europeisk centralbank och Per Gahrton menade att det redan diskuteras om en särskild EU-skatt. En skatt som ska skydda mot ekonomiska bakslag.
­ Vi ska även införa en särskild pott på mellan 10-15 miljarder för att täcka upp riskerna som finns med ett inträde i EMU.
­ Det finns redan förslag om en EU-skatt och majoriteten av EU-parlamentarikerna är för förslaget. Och om några år kommer det att införas en EMU-moms därför att EU:s budget är för liten för att kunna stå emot de ekonomiska chocker som kan komma, sade Per Gahrton.
<span class=MR>Räntan lika för alla</span>
Frankrike har under senaste tre månaderna nästan haft minus i sin tillväxt och även i Tyskland, Holland och Italien har produktionen minskat. Dessa länder skulle behöva en mycket låg ränta för att få i gång produktion och investeringar men, menade Per Gahrton, EMU gör en sådan individuell anpassning av räntan omöjlig. Och samma problem kan drabba Sverige.
­ Om inte räntan kan röra sig, så måste något annat göra det i stället. Och då måste arbetskraften röra på sig och vill vi ha ett samhälle där människor flyttar runt så mycket? frågade Per Gahrton.
Debatten fortsatte sedan på Almedalsbiblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om