Med häst och vagn runt ön
Hovleden på Gotland. I dag, drygt 20 mil färdig ridled och ytterligare 10 mil är på gång. Målet är att man så småningom ska kunna ta sig runt hela ön till häst eller färdas med häst och vagn som man gjorde förr.
Just nu har föreningen ett 80-tal medlemmar, ungefär hälften är företag och hälften är privatpersoner. De allra flesta medlemmarna utgör också så kallade värdgårdar där både häst och människa kan bo. På vissa värdgårdar kan man även hyra häst, eller både häst och vagn. Ramona berättar om de olika paketerbjudandena och förklarar att det är det som är konceptet. Projektet finansieras av EU-bidrag, LBU och av Sparbanksstiftelsen Alfa.
Just nu förbereder sig nio av medlemmarna i föreningen för att åka till Göteborg Horse Show. Den 13-16 april äger Skandinaviens största hästshow rum i Scandinavium och då kommer även Hovleden att finnas representerad.
- Paketerbjudandena och att pejla av intresset för att ta med sin egen häst till Gotland, svarar Ramona på frågan om vad de ska lyfta fram i Göteborg.
Hon berättar att mässan är föreningens första och en viktig del i marknadsföringen. Med hjälp av en monter kommer de att presentera Hovleden och de hoppas på att kunna utvidga sitt kontaktnät.
- Vi har inte börjat i så stor skala än. Säsongen som börjar nu är den första på lite mer allvar, säger hon.
- Dels är Gotland speciellt som Gotland, men visionen är ju att man ska kunna ta sig runt hela ön. Antingen till häst eller färdas som man gjorde förr med häst och vagn, det tror jag är unikt. Att den är körbar.
För att kunna dra leden över hela ön krävs ett bra samarbete med markägarna, något som föreningen rid- och körled Gotland verkar ha lyckats med. Ramona berättar till exempel om en markägare som gjort en korridor genom sin beteshage.
- De allra, allra flesta är väldigt positiva. Det är inga problem, säger hon.
I framtiden hoppas Ramona att man ska kunna orientera sig på leden med hjälp av GPS. De har gjort en förstudie som visar att det skulle vara fullt möjligt.
- Fördelen är att man slipper markeringar i naturen som måste underhållas. Man måste ju kontrollera att de sitter kvar och att de fungerar, förklarar hon.
Hon tror att GPS-orienteringen kan bli verklighet till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!