Med reformen ryker miljoner
ALLMÄNT: Om Gotland förlorar sitt idrottsgymnasium, skadar det inte bara möjligheten att utbilda nya talanger på ön.Det kan också bli en ekonomisk smäll för kommunen - i mångmiljonklassen.- Redan i dag åker många gotlänningar till fastlandet för att plugga, det kostar oss 100 000 per elev, förklarar Patrik Oscarsson på Gotlands Idrottsförbund.
Enligt reformen ska endast riksidrottsgymnasier och så kallade "nationellt godkända idrottsutbildningar" finnas kvar.
- Vi vill inte bli riksgymnasium, det är specialförbundens elitskolor med bara en enda idrott. Vi tittar på den andra modellen, men den kräver godkännande först från det nationella idrottsförbundet inom sporten, sedan från Skolverket, säger Oscarsson.
Och det brinner i knutarna. Ansökan till Skolverket måste vara inlämnad redan tidigt i augusti.
- Vi har bett idrotterna på Gotland att kontakta sina nationella förbund, för att få reda på möjligheterna, men de flesta väntar på en rekommendation från Riksidrottsförbundet. Alla väntar på någon annan, förklarar Oscarsson.
Viktigt för inflyttning
Om idrottsgymnasiet skulle försvinna från ön, blir det förstås svårare att utveckla egna talanger på plats. Ännu fler av de elitsatsande ungdomarna lär då lämna ön - vilket i sin tur kan innebära en mångmiljonsmäll för kommunen.
Redan i dag studerar ett 40 gotlänningar på annan ort.
- De kostar 100 000 per elev. Skulle det hundratal som går idrottsgymnasiet här också flytta, ja då blir det dyrt! Dessutom skadar det ju tillväxten, det är många som vill att deras barn ska kunna fortsätta sin satsning, om de ska flytta till Gotland, menar Patrik Oscarsson.
Han tror inte att det i framtiden kommer finnas tio olika idrotter inom den gotländska gymnasiekolan, vilket det gör i dag.
Inte om reformen antas i sin nuvarande form.
- Kriterierna från förbunden kan bli tuffa, när det gäller kommunens ekonomi, nivå på instruktörer, utrustning, med mera. De vill ha en professionell stämpel på sina skolor och kommunerna lär få tävla om att ha en idrott på sin ort.
Nämnden tar det lugnt
Från kommunens sida är tongången en annan. Stefan Wramner, moderat ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, håller med om den potentiella kostnaden av en ökad utflyttning bland gotländska elever.
Men han anser inte att situationen är särskilt akut.
- Vi jobbar för att behålla idrottsgymnasiet här och enligt signalerna vi fått ser det bra ut. Skolverket är inte klart med den nya reformen, det är inte omöjligt att vi kan fortsätta precis som i dag, säger Wramner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!