För en vecka sedan nåddes medarbetarna på teknikförvaltningens enhet för slam och återvinning av beskedet att slamtömningen ska konkurrensutsättas. Det trots att teknikdirektör Patric Ramberg lovat att så inte skulle ske, menar de:
– Han ljög oss rätt i ansiktet. Vi har frågat honom flera gånger under året eftersom läget varit som det varit, och då har han sagt att det absolut inte ska läggas ut, säger medarbetarna som gemensamt valt att gå ut i media anonymt.
De berättar att avdelningen haft det "jätteturbulent" under lång tid med chefer som fått gå under märkliga omständigheter.
– Det är helt hutlöst. Förutom pandemin och alla trasiga bilar har alla chefsbyten gjort att vi suttit i möten istället för att tömma brunnar.
I förra veckan sade tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) till GT:s reporter att han inte visste hur långt gångna planerna var på eventuell utläggning av verksamheten. Till medarbetarna sade presidiet så sent som den 29 september att det inte skulle läggas ut. Samtidigt visar förstudien från juni månad på motsatsen.
Hur tycker ni att ni behandlats?
– Det är under all kritik. Beskedet kom som ett dråpslag. Samtidigt är det väldigt märkligt att regionen själva säger att man inte ska vara med och lägga anbud, då är det ju inte konkurrensutsättning.
Under sommaren har medarbetarna fått gå in på lediga dagar för att hinna med, och säger själva att man på fem medarbetare kommit upp i 250 timmar övertid bara under juli månad.
– Den här sommaren har inte varit av guds nåde för oss. Vi har inte gått in i väggen – vi har gått igenom den. Vi har fått höra att det är vårt eget fel att ingen velat sommarjobba hos oss.
Pia Malmros är ordförande för fackförbundet Kommunal på Gotland. Hon är även anställd på teknikförvaltningen:
– Av förstudien framgår att det inte finns någon plan för hur man ska hantera den personal som väljer att vara kvar. Man verkar ta för givet att hela personalen ska gå med i verksamhetsövergången. Man påtalar även att det under ett antal år varit bristande lönsamhet och dålig arbetsmiljö. Det visar ju bara på att ledningen inte agerar i det den vetat om.
Men medarbetarna köper inte att det är dålig lönsamhet.
– Det är en taxefinansierad verksamhet. Man kan fråga sig hur de har satt sina taxor i så fall.
GT har sökt Patric Ramberg för kommentar.