Medborgarförslag angående trafikmiljön vid Skarphäll.

Gotland2015-07-01 09:57
Trafikmiljön vid Skarphäll är kaotisk och otrygg speciellt för gående och cyklister. Utfarterna är många och bilarna kör fort. Det finns inget markerat övergångsställe för gående och cyklister längs hela gatan.
Mars 2014 skickade jag in ett medborgarförslag angående trafiksituationen på Skarphäll och föreslog att mindre förbättringar av trafikmiljön skulle göras – i avvaktan på den slutliga omvandlingen- nämligen att övergångsställe markeras för gående och cyklister och att hastigheten sänks till 30 km/timmen. Förslaget överlämnades i april 2014 av Regionfullmäktige till Tekniska nämnden. Drygt ett år senare, 2 juni 2015, skrev jag till Tekniska nämnden och frågade vad som hänt med förslaget och fick då snabbt (!) svaret att ärendet skulle komma upp på Tekniska nämndens sammanträde 26 juni. 30 juni fick jag det inte alls förvånande svaret att medborgarförslaget behandlats och avslagits eftersom samtal förs. ”Region Gotland arbetar just nu med att ha samrådsmöten med fastighetsägare och verksamhetsutövare längs Skarphällsgatan för att försöka landa i trafiksäkerhetsåtgärder längs gatan. Tidplanen är att samråd sker i ett första steg, sedan tas förslag till åtgärder fram, och åtgärder planeras att genomföras under 2016. Bedömning: Med anledning av att ett planeringsarbete pågår, kommer inga åtgärder genomföras på kort sikt som förslagsställaren önskar. Med anledning av ovanstående avslås medborgarförslaget.”
Ett planförslag för Skarphäll, som skulle ge en bättre trafikmiljö lades fram redan 2009, men möttes av invändningar från fastighetsägarna.
11 december 2013 trodde chefen för Samhällsbyggnadsförvaltningen efter klagomål från NTF att vissa förbättringar skulle göras 2014. (G T)
3 oktober 2014 hade Radio Gotland ett inslag där man framhöll att trafiksituationen på Skarphäll i Visby blir allt mer kaotisk och att det tagit alldeles för lång tid att hitta en lösning.
Nu, i juli 2015, 6 år efter att förslaget lades fram, ska vi enligt Tekniska nämnden tro och hoppas att det hela löses någon gång år 2016.
Mina frågor till Tekniska nämnden är då:
Är det normal handläggning att låta Medborgarförslag ligga utan åtgärd i ett helt år?
Har man verkligen samtalat med fastighetsägarna i närmare sex år utan synliga resultat hittills?
Vad kostar det att markera för övergångsställe?
Vad kostar det att sänka hastigheten?
Vad kostar det att riskera ett människoliv?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om