Medborgarna ska få tycka till om maten
- Varje dag, varje vecka, får tusentals barn och ungdomar mat som inte uppfyller helt rimliga krav, säger försörjningschef Bo Magnusson.Den kommunala maten har synats och bedömts bristfällig. Nu föreslås några få storkök och snabbkyld mat som värms nära matgästerna. Om det ska medborgarna få tycka till.
Matmöte. Informationsmötet på Södervärn anordnades av Miljöpartiet och lockade omkring 25 århörare. Hushållningssällskapet, en kock, matpersonal och kommunens måltidsutredare var på plats.foto: rolf jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Efter att ha synat verksamheten och bland annat besökt alla 31 tillagningskök och kartlagt varmhållningstider och temperaturer, är tjänstemännens fokus ett annat.
- Det är knappt man vågar säga det, men vi har tonat ner besparingarna. Först måste kvaliteten höjas! säger Bo Magnusson.
Enligt EU:s normer ska lagad mat inte varmhållas mer än två timmar. Kokt potatis inte mer än en timme. Trots det dröjer det ibland - på grund av transport-, vänte- och serveringstider - fyra timmar innan maten når munnen hos ett förskolebarn eller en åldring på serviceboende.
Inte stolt
Dessutom är maten under varmhållningen betydligt hetare än de 60 grader som är minimum - oftast kring 85-90 grader - vilket gör att den tappar massor av näringsämnen och både ser och smakar sämre än vad som är rimligt, menar Bo Magnusson.
- Vi är inte speciellt stolta över det här och det är inget vi kan vara nöjda med.
Därför föreslår måltidsutredningen att man förändrar den kommunala matlagningen och serveringen i grunden. I stället för många mindre produktionskök, varav många är i behov av kostsamma upprustningar, föreslås att man successivt bygger och går över till tre eller fyra storkök, där den mesta maten ska tillagas.
De serveringsplatser som ligger nära nog får sin varma mat direkt - men all mat som måste transporteras ska chock-kylas direkt efter tillagning. Därefter körs den ut och värms upp på plats, i mindre kök. Systemet sägs ge mindre transporter, bättre mat, ökad valfrihet och större flexibilitet.
Medborgardialog
Frågan om den kommunala maten ska avgöras av de folkvalda. Innan dess ska dock diskussionen breddas betydligt. Hushållen ska få skriftlig information och i slutet av april hålls möten för medborgardialog i Hemse, Slite och Visby.
Som en liten början på processen har hälso- och sjukvårdens Bo Magnusson och barn- och utbildningsförvaltningens planeringschef Freddy Sirland, som båda ansvarar för måltidsplanering och översyn, börjat träffa partigrupperna. Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet är klara och i går träffade de Miljöpartiet, vid ett öppet möte på Södervärnskolan.
De 31 kommunala tillagningsköken lagar i dagsläget omkring 11 000 lunchportioner per dag.
Av dem transporteras 4 500 med någon av kommunens 12 matbilar till totalt 109 platser.
Av de 4 500 portionerna serveras 600 inom EU:s varmhållningsnorm två timmar.
Fakta: Måltidsutredningen
Av dem transporteras 4 500 med någon av kommunens 12 matbilar till totalt 109 platser.
Av de 4 500 portionerna serveras 600 inom EU:s varmhållningsnorm två timmar.
Fakta: Måltidsutredningen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!