Medeltida föremål säljs på auktion – hårda kritiken

Vid en auktion på Stockholms auktionsverk på torsdag bjuds ett medeltida kollektskrin från Bro kyrka ut till försäljningen. En gotlänning såg föremålet och reagerade: ”Auktionen borde stoppas”.

Det här kollektskrinet säljer en person som uppger att hans far fått det i samband med en renovering av Bro kyrka på 1950-talet.

Det här kollektskrinet säljer en person som uppger att hans far fått det i samband med en renovering av Bro kyrka på 1950-talet.

Foto: Stockholms auktionsverk

Gotland2023-06-15 06:45

Gotlänningen, som vill vara anonym, ifrågasätter att man säljer medeltida inventarier som kommer från kyrkor.

– Det är inte ett brott men det får inte gå till på det här sättet. Det är fel att sälja medeltida saker som hör till kyrkan, säger han och hänvisar till lagar och förordningar.

Det krävs tillstånd av Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer för att en församling ska få ge bort eller på annat vis göra sig av med ett inventarium. Efter 1988 övergick regeln i kulturmiljölagen med samma syfte. 

Så, då är frågan om kollektskrinet ens kommit från Bro kyrka som säljaren påstår?

– Vi har tittat i Bro kyrkas inventarielista och där finns bara ett kollektskrin, men det är uppenbart att det skrinet finns kvar i kyrkan, säger Rebecka Svensson, stiftsantikvarie vid Visby stift.

undefined
Stiftsantikvarie Rebecka Svensson hittar inte kollektskrinet i Bro kyrkas inventarielista.

Stockholms auktionsverk som förmedlar försäljningen av kollektskrinet, skriver att kollektskrinet är medeltida, från 1300 eller 1400-talet och skuret ut två massiva trästycken i lövträ. Locket är valmat och med ett senare myntinkast. Det står på fyra fötter och har beslag av järnsmide med dekor av sexbladiga blommor. Fronten har en infälld låskista och det finns kvar fragment av färg i mörkrött. Höjden är 21 centimeter, längd 26,5 och bredd 13. Det finns skador på skrinet och en låskläpp och nycklar saknas.

Enligt säljarens uppgift kommer skrinet från Bro kyrka och det var hans far som fick det i samband med en renovering av kyrkan 1950. 

undefined
I skrinet fanns även detta dokument.

Rebecka Svensson har undersökt ärendet med kollektskrinet som skulle komma från Bro kyrka och kontaktades redan den 22 maj. Det finns ett nationellt register över kulturhistoriskt värdefulla kyrkliga inventarier, kallat SACER.

– Förutom det skrin som finns i Bro kyrka har jag tittat i närliggande pastorat men kan inte se att skrinet som säljs nu, finns i någon inventarielista på Gotland.

Hon förklarar att det är bara de föremål som finns med i kyrkornas inventarielistor som de kan göra anspråk på.

– Hade den kommit från Bro kyrka hade vi kunnat stoppa auktionen eller köpa skrinet. Men det blir jättesvårt när vi inte har något belägg för att den kommer från Bro kyrka, säger Rebecka Svensson.

Det är flera privatspanare som hört av sig till kyrkan.

– Jag är så enormt tacksam att de som råkar se något liknande, faktiskt agerar. Det är fantastiskt.

Den här gången ledde det inte till att föremålet hamnade i Bro kyrka.

– Nej, jag får lite ont i magen men kan inte göra annat än släppa skrinet, säger Rebecka Svensson och berättar om när de stulna silvervaser som syföreningen skänkt, kom tillbaka till Ganthems kyrka.

undefined
Det här kollektskrinet säljer en person som uppger att hans far fått det i samband med en renovering av Bro kyrka på 1950-talet.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndigheten över kyrkans värdefulla kulturhistoria föremål. Margareta Gothnier är enhetschef för samhälle och kulturmiljöenhet på länsstyrelsen på Gotland och känner till historien med kollektskrinet.

– Det är lite klurigt att verifiera uppgifterna och jag vet inte om skrinet har kommit från Bro kyrka men vi har bara tillsyn över det som finns i inventarielistan, säger hon.

– Vi är helt maktlösa i det här fallet.

Hon förklarar att de föremål som finns i kyrkans inventarielistor inte får säljas men försäljning av andra föremål går inte att stoppa. 

På torsdagen avgörs ödet för den medeltida kulturskatten som kanske är från Bro. Värderingen ligger på mellan 30 000 och 40 000 kronor. Det aktuella budet på måndag eftermiddag var 16 000 kronor efter att sju budgivare gett sammanlagt 12 bud.

Kulturmiljölagen

Lagen innehåller bland annat bestämmelser för skydd av värdefulla byggnader liksom fornlämningar, fornfynd. Kyrkliga kulturminnen och vissa kulturföremål. Genom Kulturmiljölagen anger samhället grundläggande bestämmelser till skydd för viktiga delar av kulturarvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!