Medeltida kyrkoprocession drog genom stadens gator

Rökelsekar, kors, ljus, kören (Collegium Sancti Jacobi), evangeliebok, Mariastandar, tofshållarna till Mariastandaret, Mariabild, pilgrim, biskopen.
Så formerade sig den officiella delen av den kyrkliga procession enligt medeltida tradition som på onsdagskvällen vandrade genom Visbys gator från S:t Nicolai till domkyrkan.
­ Andra fromsinta som vill följa får gärna göra det, hette det vid samlingen utanför S:t Nicolai-ruinen.
Vidare påbjöds att deltagarna skulle sjunga när kören gjorde så, i övrigt skulle tystnad råda.

Gotland2003-08-07 04:00

Innan vandringen kunde påbörjas bad så biskopen (stiftets förrförre, Tore Furberg) välsignelsebön.
Processionen gick genom S:t Nikolaigränd ner till Tranhusgatan, vidare S:t Hansgatan, S:ta Katarinagatan, över Stora Torget och slutligen Södra Kyrkogatan fram till domkyrkan.
<span class=MR>Verbal attack</span>
I korsningen S:t Drottensgatan-S:t Hansgatan uppstod en cause célèbre när ett antal medeltidsklädda började ropa tillmälen modell "Oden" och "Rövare" till processionsdeltagarna. Men det stannade vid en verbal attack.
I domkyrkan följde så en vespergudstjänst i medeltida ton.
En bakgrund till vandringen är att processionerna och gudstjänsten tidigt tog uttrycksmedel från medeltidens hovceremonier. Kristus är konung och visas samma ärebetygelser som kejsaren.
Bruket av rökelse förklaras i Bibeln som hur Guds folks böner stiger likt röken som ett väldoftande offer.
Efter rökelsen kommer Konungen representerad i korset, därefter följet.
För den som passeras av en sådan kyrklig procession och håller på traditionerna gäller följande: man ger plats och låter verksamheten avstanna, den som sitter reser sig upp.
Man följer korset - som är centrum - med blicken, bugar lätt och gör korstecken vilket alltid görs med höger hand. Därefter kan man återgår till sitt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om