Medeltida leverne

Bröd för en tia, saft för en femma och skugga alldeles gratis.   Medeltidsföreningen Upptunas läger var populärt när "vanligt" folk hade chansen att besöka medeltidslägret Styringheim på Galgberget i Visby i går.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2007-08-08 01:07
Under två timmar kunde allmänheten strosa runt och se smakprov på medeltida leverne. Solveig Andersson från Uppsala är en av dem som sökt skuggan under det lilla tälttaket där Moira (Maria Söderbäck-Borg) steker bröd och säljer torkat renkött.-Jag är så fascinerad av detta. Den här föreningen (Upptuna) är fantastisk och de aktiva är så himla engagerade, säger Solveig, vars dotter Ina Maria är med i Upptuna medeltidsförening.Upptuna är från Uppsala och del av en större medeltidsförening som heter Nordrike, där åtta andra lokala föreningar också ingår. Nordrike är en ideell förening som ägnar sig åt att levandegöra vikingatiden, medeltiden och renässansen.Underförhandlingar
- I morgon håller vi hov. Underförhandlingar ska föras med fursten och furstinnan av Nordmark, säger Johan Borg, Upptunamedlem, som tillsammans med Johnny Therus sitter vid sitt tält och syr.-De här har vi på oss som skydd vid officiella tillfällen. Så att vi kan gå runt och företräda konungen och drottningen av Nordrike, säger Johan Borg och håller upp sin häradstabard, en slags väst med föreningens blå-svarta vapenmärke. Hitrest från Tyskland
I folkmängden utanför Upptuna-tältet står Max Manzan, hitrest från Tyskland, och fotograferar. Det är tredje året i rad som han besöker tältlägret och för honom är det idealiskt här.- Jag älskar att fota de här evenemangen. I eftermiddag ska jag gå på medeltida bröllop. Och i morgon hyr jag bil och åker till Fårö för att ta kort på raukar, säger han.Lite längre bort står Erik Wohlén. Detta är hans första medeltidsvecka på Gotland. Han är här med Upptunalägret och flickvännen Ina Maria Jansson. På tre dagar har han sytt en komplett köpmanna-dräkt från 1300-talet. - Intresset för medeltiden har alltid funnits där. Vi är ju historiker många av oss så det är kanske inte så konstigt att vi blir "fast", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om