Medvind för Östersjöfestivalen

Trots Sven-David Sandströms bojott arrangeras årets Östersjöfestival i en starkare medvind än någonsin, menar Mikael Tydén, Radiosymfonikernas vd. Särskilt glad är han över att World Orchestra for Peace kommer.

Gotland2009-08-27 16:08
Tilltron till musikens förmåga att skapa mötesplatser även för politiska samtal är fortsatt obruten bland arrangörerna. På tisdag, den 1 september, är det 70 år sedan Nazi-Tyskland invaderade Polen och temat för årets festival är ”fred och försoning”.

Den ekonomiska krisens verkningar kring Östersjön är temat för det ena av festivalens två stora samhällsseminarier. Men när det kommer till det musikaliska festivalprogrammet har ekonomin, trots krisen, tvärtom aldrig varit så säkrad som just i år, enligt Michael Tydén.

– Också det känns som ett väldigt erkännande.
Det stora erkännandet kommer dock från publiken. Drygt 10 000 personer kom till fjolårets konserter i Stockholm och minst lika många väntas till årets.
– Jag blev uppringd förra veckan av BBC:s klassiska del. De kallade festivalen etablerad och ställde sedan frågan: ”Förstod ni att den skulle bli så här stor?” Jaha, ser de så på det tänkte jag, det är väldigt roligt.

Programmets stora publikdragare är bland annat invigningskvällens Europapremiär av Esa-Pekka Salonens nyskrivna violinkonsert som ges under ledning av kompositören själv. Michael Tydén ser även fram emot att få höra World Orchestra for Peace som spelar under ledning av Valerij Gergiev.
Den multinationella orkestern består av de allra bästa från ett 40-tal länder och orkestrar, däribland just Radiosymfonikerna.

– Det är ju som att sätta ihop ett fotbollslag, det är inte alltid som de allra bästa spelarna spelar bäst tillsammans, men det är klart att det är på en fantastiskt hög nivå, säger Michael Tydén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om