Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) informerade Meit Fohlin innan han i torsdags presenterade regeringens nya uppdrag till Trafikverket, att utreda om helstatlig färjetrafik är möjlig.
– Det är bra att även det alternativet finns med. Färjetrafiken behöver klara både klimatmålen och Gotlands behov. Med en bred utredning håller man alla dörrar öppna, säger Meit Fohlin.
Hon tycker att det nya uppdraget visar att regeringen ser färjetrafikens betydelse och är beredd att ta sitt ansvar. Men för Meit Fohlin är affärsmodellen ingen ideologisk fråga.
– Nej. Det viktigaste är att de gotländska värdena beaktas. Vem som kör är mindre viktigt.
Varken Destination Gotlands vd Christer Bruzelius eller Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson vill säga något om uppdraget att utreda helstatlig färjetrafik.
– I nuläget avböjer vi att kommentera, lyder Christer Bruzelius korta svar.
Ser man tillbaka på förra upphandlingen, där statligt ägda färjor var ett alternativ, ser man att Gotlandsbolaget var mycket oroat över förslaget. I februari 2013 bjöd man in landshövdingen, Region Gotland och företrädare för näringslivet för en genomgång om vad som väntade med statligt tonnage.
De två främsta argumenten då var att inget svenskt rederi skulle kunna mäta sig med utländska i en upphandling av driften till statligt ägda färjor. Dessutom förutspåddes att teknikutvecklingen skulle stanna av med staten som ägare till färjorna. ”De blir en kvarnsten för trafiken” sade Christer Bruzelius då.