Meit Fohlin: Här går den stora skiljelinjen

Att spara eller inte spara i regionens budget. Där går den stora politiska skiljelinjen i gotländsk politik — det står klart när oppositionen lagt fram sin budget.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets skuggbudgetar utgår från en tidigare gemensam budget. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har egna tilläggsförslag.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets skuggbudgetar utgår från en tidigare gemensam budget. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har egna tilläggsförslag.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-10-29 08:31

De föreslagna besparingarna om närmare 200 miljoner kronor under kommande år går inte att genomföra. Det är den rödgrönrosa oppositionen överens om. Region Gotland kommer att få mer pengar från staten kommande år, synen på hur de pengarna ska användas skiljer de politiska blocken åt. 

– Vi har fått de här extra 90 miljonerna från kostnads- och utjämningssystemet eftersom vi har varit underfinansierade. Då ska vi också använda de pengarna till våra verksamheter, säger Meit Fohlin (S), oppositionsråd. 

Socialdemokraterna har lagt fram en skuggbudget som Miljöpartiet och Feministiskt initiativ stödjer. Vänsterpartiet har ett eget budgetförslag. Det gemensamma är: Inga fler besparingar.

– Vi genomförde tuffa besparingar under vår tid vid makten. Regionen sparade in 170 miljoner och det var tufft, nu har vi gjort det och efter tre år av tuffa besparingar måste det bli arbetsro ute i verksamheterna, säger Meit Fohlin. 

I den socialdemokratiska skuggbudgeten anslås mer pengar till sjukvård, skolan och omsorg. De vill också se en satsning på klimatinvesteringar. Mer pengar till de regionanställdas löner, samt ökade avsättningar till pensioner står med i skuggbudgeten. 

Bland de mindre syns satsningar på kultur för unga, fritidsbanker och pengar till en skejtpark på A7-området. Det centerledda styret vill genomföra kommande besparingar eftersom de befarar att regionens inkomster från kommunal skatt kommer att sjunka. Att Gotland spås ha högst andel äldre i landet 2030 påpekas också av oppositionen. Partierna till vänster vill bemöta detta med en alternativ budget där statliga pengar går direkt in i den kommunala kärnverksamheten. Detta har en ideologisk dimension som handlar om fördelningspolitik. 

– Den kommunala skatten är lika för alla, medan de statliga skatterna innebär att de som tjänar mer också bidrar mer. Vi är övertygade om att de som tjänar mest måste vara med och betala för välfärden ute i kommunerna, säger Saga Carlgren (V). 

Vänsterpartiet lägger fram en egen skuggbudget med mer pengar till vården och kultur för unga. Miljöpartiet och Feministiskt initiativ nöjer sig med egna tilläggsförslag. Oppositionens motförslag grundar sig i en tidigare gemensam budget som inte skulle innebära någon skattehöjning på Gotland.

Gemensamt för oppositionspartiernas skuggbudgetar är att mer pengar satsas på skukvården.
Gemensamt för oppositionspartiernas skuggbudgetar är att mer pengar satsas på skukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!