Mejeriet får nytt liv
Krog i Stenkyrka.Bar, café och hotell i Stenkyrka.Inredningsbutik i Stenkyrka! Allt under samma tak.Var det nån som sa att det aldrig händer något på den gotländska landsbygden?För tillfället är det just i nämnda socken, ingen brist på aktiviteter. På fredag öppnar dom, i gamla mejeriet, Bengt Widell, Lena Lindqvist, Martin Kling, Jenny Wejderstrand och Johan Melander.
Grannarna har noterat det någon håller på och jobbar i gamla mejeriet. Hmm, undrar vad det ska bli. Vilken enorm altan dom bygger, måste ha stor vänkrets så alla får plats...
Så i helgen, kom skylten upp vid vägen. Beställd bord!
Något var i görningen!
På fredag öppnar socknens nya inneställe (?), Stenkyrka Mejeri, ett vattenhål som personerna bakom satsningen, hoppas ska locka folket som bor i trakten lika mycket som förbipasserande och sommargäster. Många sköna kronor har plöjts ner i mejeriet sedan köpet i vintras, arbetstimmarna är oräkneliga...
Bakom det hela står Bengt "Bengan" Widell och sambon Lena Lindqvist. Han finns överallt, Lena ska svara för hotelldelen (med fem rum när allt är klart) och en inredningsbutik. Till sin hjälp har de Martin och Jenny som arrenderar restaurangen och som in sin tur, engagerat köksmästaren Johan (som ska servera mat med orientalisk prägel).
<span class=MR>Sommarboende</span>
Bengt och Lena berättar att de är sommarboende i Elinghem.
Vi känner familjen Karlsson som haft åkerirörelse här i huset tidigare. När vi hörde att dom skulle sälja så meddelade vi vårt intresse för fastigheten. Det är ju ett så stort och fint hus!
På den vägen är det och sedan köpet i vintras har paret minsann inte legat på latsidan. Och traktens hantverkare har fått jobb. Huset måste bland annat ha helt nya elinstallationer, hela köks utrustning ska monteras, vatten och avlopps fixas.
Och som alla andra har de nya ägarna fått snirkla sig genom myndigheternas tillståndsbyråkrati och klarat det med framgång.
Krog, bar och hotell på sommaren.
Men vintern då?
Jag jobbar som filmare och sysslar bland annat med att producera musikvideor. Tanken är att huset ska fungera både för administrationen och som studiolokal, vi ska filma här helt enkelt.
Men nu är det sommaren 2002 som gäller. Drygt 80 sittande gäster kan mejeriet ta emot och när portarna slås upp om några dagar, kommer besökarna att mötas av en aningen exotisk miljö.
Vi har båda rest mycket i Marocko, berättar Lena, och det kommer att märkas på inredningen bland annat.
I köksregionen har kockan Johan ännu inte kunnat testa utrustningen. Ännu i går var maskinerna inte inkopplade. Kjell Gardelius slit med sladdarna var på väg mot fullbordan och han såg fram mot att bli klar och kunna ta paus på krogen:
Det här som händer i Stenkyrka nu är jättekul, precis vad vi behöver. Och det tar inte mer än 20 minuter att köra hit från stan. Jag hoppas verkligen att det här lyckas!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!