...men fyra rederier var intresserade
Utöver Gotlandsbolaget så lämnade tre andra rederier i höstas in intresseanmälan för att vara med i anbudsgivningen för Gotlandstrafiken.De tre är: Attica i Grekland, Mols i Danmark och Doeksen i Holland.Enligt Rikstrafikens generaldirektör Staffan Widlert kommer man att kontakta fler rederier, innan man senare i år ställer samman nytt upphandlingsunderlag.
- Sedan får vi se hur det går. Blir det större förändringar får vi prata med Trafikantrådet. Vi kommer givetvis också att underhand informera regeringen.
- Den stora stötestenen kan nog bli oljepriset. Om det fortsätter att stiga. vilket inte är helt osannolikt, så får vi ha en dialog med regeringen, säger Staffan Widlert.
Tre konkurrenter
De tre andra rederier som lämnade in intresseanmälan finns alltså i tre länder i Europa. Grekiska Attica har tidigare drivit rederiet Superfast med trafik mellan Södertälje och tyska Travemünde.
- Det rederiet har fartyg som är ganska lika våra Kinabyggen, men tar inte lika mycket passagerare. Man har i stället fler hytter. När det gäller danska rederiet Mols så var det med och bjöd på Bornholmstrafiken. Men när det gäller holländska Doeksen, så är det ett rederi som jag inte känner till, säger Jan-Eric Rosengren på Gotlandsbolaget.
Liknar Graip
På holländska rederiet Doeksens hemsida på internet framgår bland annat att rederiet sedan 1923 bedriver färjetrafik till ett par öar utanför den holländska kusten. Till den som ligger längst ut tar resan två timmar. På bild finns en färja som mest liknar Gotlandslinjens Graip.
När det gäller grekiska Attica så har man trafik mellan Grekland och Ancona och Bari på Italiens ostkust. Därtill kommer då Superfast ferries, på linjerna Hangö i Finland till tyska Rostock, samt från Zeebrügge i Holland till Rosyth i Skottland.
Danska Mols-rederiet har bland annat några snabba mindre katamaraner. De går till exempel mellan Odden och Århus och kan där göra upp till 45 knop.
Osäker prisbild
Enligt villkoren i det upphandlingsunderlag som alltså inte accepterades av något enda rederi, så skulle oljekostnaderna, om de stiger, delas lika på rederiet och passagerarpriserna. En mycket allvarlig försämring för Gotlandstrafiken och Gotland. Många upplever redan priserna som alltför höga.
- Det är klart att det är en besvikelse att inget rederi lade något anbud. Samtidigt ger det här en möjlighet att diskutera med branschen och få fler att bli intresserade, säger Staffan Widlert.
- Det är bara att konstatera att vi inte lyckats attrahera anbudsgivare att bjuda på det upplägg för trafiken som vi presenterat. Även om vi hade trott att vi skulle få in anbud på trafiken så innebär inte detta att upphandlingen inte kommer att resultera i en bra trafik för nästa avtalsperiod.
- Vi kommer omedelbart att analysera vårt underlag, inhämta nödvändig information och synpunkter på det och återkomma till marknaden med ett nytt upphandlingsunderlag. Vi har fortfarande gott om tid för att genomföra en ny upphandling, säger Staffan Widlert, generaldirektör för Rikstrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!