Men på Arla särbehandlas mjölken för att kunderna ska slippa oroa sig!
Familjen som driver gården där den misstänka BSE-kon fanns, tar uppståndelsen kring larmet med ro, säger länsveterinär Lennart Persson, som i går besökte gården. Varken han eller gårdens ägare tror att kon verkligen var smittad. Sannolikheten är så ytterst liten, enligt Lennart Persson.
Inte för besökande människor, men mot in- och utförsel av levande djur.
Länsveterinären Lennart Persson var på besök under torsdagen för att göra en utredning åt Jordbruksverket. Han tog bland annat reda på vad man använder för foder på gården, om det har förekommit att man har köpt importerade kreatur och så vidare.
Några importerade djur finns där inte. För flera år sedan köpte man ett djur från en annan gård på Gotland, annars bygger man på egen rekrytering. Och fodret är i huvudsak egenproducerat, så jag ser ingen anledning att just den här gården skulle vara drabbad av galna kosjukan.
<span class=MR>Familjen tar det lugnt</span>
Familjen har tagit larmet med bevarat lugn:
Jo, man har reagerat med visst jämnmod, det har ju varit flera larm tidigare i Sverige och inget fall har ju visat sig vara skarpt. De jobbar på med mjölkproduktionen som vanligt.
På Arla Foods ledde larmet till åtgärder direkt. Och det trots att det inte finns några som helst samband mellan mjölk och galna kosjukan!
Mjölken från den gården kommer att hämtas av en särskild bil. På mejeriet blir mjölken särbehandlad och kommer inte i kontakt med någon annan mjölk. Vi gör pulver av mjölken och förvarar den i en slags karantän tills det definitiva provsvaret har kommit, säger Arla Foods platschef i Visby, Göran Nährström.
Men mjölk och BSE har väl inget samband?
Nej, vi vet det, men det är inte alla konsumenter som har det klart för sig. Man klarar inte att skilja på bse, mul- och klövsjuk, salmonella och annat som kan drabba livsmedel.
Våra åtgärder görs enbart för att vi vill stilla en eventuell oro bland folk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!