Meny Gotland säger upp anställda
Meny Gotland tvingas säga upp fem anställda och lämna lokalerna i slakteriet. Det gotländska styckningsföretagets framtid är oviss när nya ägaren Svenskt butikskött tar över.- Om vi inte får den tilldelning vi behöver kan vi tvingas säga upp fler, säger Stefan Alexson.
2 000 lamm
- Jämfört med samma period förra året har tilldelningen från och med maj till och med juli i år minskat med 2 000 lamm. Vår efterfrågan är mycket större än tillgången. I juli var den fyra till fem gånger större än vad vi kunde leverera, säger Stefan Alexson.
I oktober blir Svenskt butikskött majoritetsägare i Gotlands slagteri AB, med 75 procent. Scan behåller 25 procent.
Meny Gotlands samarbete med Scan har fungerat bra genom åren. En tredjedel av lammen som slaktats på Visbyslakteriet har gått till Meny Gotland. Vad som händer i september när Svenskt butikskött tar över fördelningen är ännu oklart.
Utan lokaler
I våras när det blev klart att Svenskt butikskött går in som huvudägare sades Meny Gotland upp från utrymmena de hyr i slakteriet. Uppsägningen gäller från och med sista maj nästa år.
- Vi hoppas vi kan hitta en ny lokal, annars äventyras företaget. Men det är knappt om tid eftersom vi måste anpassa våra lokaler efter verksamheten, säger Stefan Alexson.
Lamm är basen i Meny Gotlands verksamhet och företaget är det enda styckningsföretaget på Gotland sedan Scan lade ned styckningen. De levererar till butiker och gårdsbutiker på Gotland och fastlandet, och efterfrågan är stor. Om det lokala styckningsföretaget inte får den tilldelning de behöver kan det komma att handla om fler uppsägningar.
- Vi är oroliga att den sista styckningskompetensen försvinner från Gotland. Då kommer det inte att finnas några lokalt producerade köttprodukter längre, säger Stefan Alexson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!