Mer än ett barn-förhör i veckan
Förra året höll polisen 69 videoförhör med barn som utsatts för olika brott. Det är mer än ett i veckan. Året innan var det 54 förhör.Monika Lindblad är en av Gotlands specialutbildade poliser som jobbar med att utreda brott mot barn.
Barn blir mer upplysta och omgivningen mer observant, är en förklaring Monika Lindblad ger.
Alla barn under 15 år förhörs av specialutbildade poliser och allt videofilmas för att användas vid en eventuell rättegång. På Gotland är det, förutom Monika Lindblad, även Karin Larsson, Liselott Jakobsson och Birgitta Örnberg som är barnutredare.
Vårt huvudsyfte när vi förhör barn är att ta reda på om ett brott har hänt, säger Monika Lindblad.
<span class='mr'>Förhör utan anhörig</span>
I slutändan ska det vara ställt utom allt rimligt tvivel att gärningsmannen verkligen gjort något. Och försvarsadvokatens uppgift är att hitta brister i barnets berättelse. Sällan finns vittnen, skador eller andra bevis.
Det hör till ovanligheten att någon erkänner, särskilt när det gäller sexuella brott. Barnens vittnesbörd är ofta det enda som gäller. Att prata med barn om känsliga frågor kräver både kunnande och en särskild "fingertoppskänsla".
Hos polisen på Gotland finns en speciellt inredd lokal där barnen förhörs. Ett rum med en sitthörna används. Två videokameror finns uppriggade.
Före förhöret visar vi barnet var kamerorna är och hur det går till, berättar Monika Lindblad.
Förhören hålls helst utan anhörig närvarande i videorummet. Föräldrarna ska vara underrättade men de kan vägra låta barnet förhöras. Polisen kan då begära att tingsrätten förordnar en särskild företrädare som oftast är advokat, med eller utan föräldrars vetskap.
<span class='mr'>Småprat om skolan</span>
Innan förhöret görs har polisen fått en del information om vad som hänt och varför barnet är där.
Vi hör ofta dem som lämnat förstahandsuppgiften, men det är bra att inte veta för mycket. Då kan man ha förutfattade meningar, säger Birgitta Örnberg.
Ju mindre man vet, desto nyfiknare är man, säger hon.
Det gäller att inte bestämma sig i förväg.
Jag brukar inleda med att småprata lite, fråga hur gamla de är, vad de gör i skolan och liknande. Det är viktigt att tänka på hur barnet fungerar och att de utvecklas olika, säger Karin Larsson.
Det är svårare att förhöra barn än vuxna eftersom de ofta inte har ord för händelsen, säger hon som berättar att man kan ta till dockor i särskilda fall för att hjälpa barnet förklara.
<span class='mr'>Språket är centralt</span>
De flesta barnen sitter snällt och pratar, men inte alltid om själva övergreppet.
Om det är jobbigt för barnet kan man backa lite och prata om något lättare för att sakta gå in igen.
Oviktiga frågor kan vara nödvändiga för att komma igång.
Barn berättar på olika vis. En del är förvånande klara medan andra undviker det som är värst. De uppmuntras att berätta så gott det bara går.
Många barn tar sig raskt över det otrevliga, de har få ord på händelsen. Det brukar märkas på barnen när de kommit dit. Syns i ansiktet och på kroppshållningen.
Snuska sig, äcklig, obehagligt, är ord barnen använder.
Vi vill veta så många detaljer som möjligt för att det ska bli tydligt. Vi måste ju veta vad som hänt för att kunna bedöma berättelsen.
Vi frågar hur det såg ut, hur de tänkte, om de kände något när det pågick.
Barnets språk är centralt. Att använda samma ord som barnet när man pratar är viktigt för att komma vidare.
När barnet säger att han trängde in snoppen, måste man vara neutral, inte bli förskräckt, säger Karin Larsson.
Jag tål att höra, och jag har hört allt förut, är viktiga signaler att förmedla till barnet.
<span class='mr'>Tung trovärdighet</span>
Barn säger inte alltid det man väntar sig. Något som är fullständigt vidrigt kan de kommentera med:
Det var som vanligt.
Det är barnets berättelse som värderas, hur ingående och detaljerad den är. Sammanhängande, utan ledande frågor, är det bästa.
Barnets trovärdighet väger tungt i den fortsatta behandlingen av ärendet. Förhöret av barnet är viktigt för utgången av utredningen. Det handlar om att bevisningen ska hålla för att väcka åtal och vinna målet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!