Mer än hälften skattefuskar

Det finns ett utbrett skattefusk bland landets privatläkare och sjukgymnaster, visar en landsomfattande granskning som Skatteverket just nu genomför.
I Region Öst, där Gotland ingår, är skattefusket bland dessa yrkesgrupper dessutom mer utbrett än i övriga Sverige.

Gotland2006-03-03 09:00
Hans Göransson är projektledare för granskningen av privatläkare och sjukgymnaster i Region Öst, där Gotland, Jönköping och Östergötland, ingår.
Bland de företag i regionen, som fram till årsskiftet hade granskats, hade hela 65 procent brister. Det är högre än riksgenomsnittet på 60 procent.
- Jag tycker att det är allvarligt att det är så många, säger Hans Göransson.
37 företag har hittills granskats i Region Öst och av dem har 24 fått göra ändringar i sin bokföring.
Enligt Hans Göransson rör det sig framförallt om två typer av skattefusk.
- Dels är det kontanta intäkter, ofta patientavgifter, som inte redovisas, sen är det privata kostnader som man blandar ihop med företagets, säger Hans Göransson.
Den högsta icke redovisade inkomsten i regionen var 281 000 kronor och Hans Göransson, tror inte att det handlar om några misstag, utom om medvetet fusk.
- Vi tycker att de flesta fall är avsiktliga, säger han.
Granskningen av privatläkare och sjukgymnaster har lett till flera upptaxeringar.
- Vi brukar påpeka bristerna och nämna hur de ska redovisa. I värsta fall gör vi en brottsanmälan, säger Hans Göransson.
Någon brottsanmälan har dock ännu inte gjorts.
- Inte ännu, men vi kommer att brottsanmäla fem fall i regionen, säger Hans Göransson.
Ingen av dessa fem fall gäller Gotland, men granskningen kommer att pågå under hela 2006. Av den anledning kan Hans Göransson heller inte svara på hur utbrett skattefusket är på Gotland.
- Kontrollen på Gotland är inte avslutad ännu, säger han.
Granskningen av privatläkare och sjukgymnaster genomförs i hela landet under halva 2005 och hela 2006.
- Grundet till det här är att 2003 till 2004 gjordes en granskning i Göteborg av de här kategorierna och hittades en hel del allvarliga brister, säger Hans Göransson.
Fram till årsskiftet hade totalt 230 företag granskats i landet och av dem uppvisade alltså 60 procent brister som medfört upptaxering och i en tredjedel av fallen fanns oredovisade intäkter. Hittills har granskningen resulterat i 13 miljoner i skatteintäkter och cirka 25 miljoner i upptaxering.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om