Mer att säga till om för studenter på ön

När andra högskolor blir mer likriktade går Högskolan på Gotland sin egen väg.Inspirationer från USA ska nu göra Högskolan på Gotland till en vinnare.- Det är sällan det varit så stor uppslutning kring någonting, säger rektor Leif Borgert.

Foto:

Gotland2007-12-15 04:00

Med början nästa höst kommer Högskolan på Gotland att erbjuda studenterna fler valmöjligheter. I går bestämde styrelsen att högskolan ska bli den första i Sverige som på allvar anammar begreppet "liberal education".
Bakgrunden är framförallt att ett förändrat arbetsliv ställer nya krav på studenterna.
- Det är fler och fler arbetsgivare som säger att det inte räcker med fackkunskaperna. De efterfrågar sociala egenskaper och en mycket bredare kompetens än tidigare, säger Leif Borgert, rektor vid Högskolan på Gotland.


Högskolans rektor menar att många av dagens utbildningar är alltför smala. I dag erbjuds en uppsjö av färdiga utbildningspaket där studenten redan vid ansökningstillfället i detalj förväntas veta vad hon eller han vill studera. Med det nya systemet kommer studenterna som läser program i högre grad själva, under utbildningens gång, kunna välja vilka kurser de vill tillgodogöra sig.


I stället för att läsa en kurs och ett ämne över en femveckorsperiod, kommer studenterna att läsa flera kurser parallellt, tillsammans med studenter från andra program. För att en sådan flexibilitet överhuvudtaget ska vara genomförbar krävs en kraftigt slipad schemaläggning.
- Det är ett väldigt stort förändringsarbete, men det är sällan det varit så stor uppslutning kring någonting vid högskolan, säger Leif Borgert.
Lärarna kommer att få en något annorlunda roll. I stället för att bara ägna sig åt att undervisa och rätta tentor kommer de också att verka som handledare.
- Den närmaste tiden kommer det handla mycket om att fortbilda och vidareutbilda lärarna, säger Hans Jansson, planeringschef vid högskolan.

Samarbete
För att ytterligare öka studenternas valmöjligheter kommer Högskolan på Gotland att söka ett djupare samarbete med något större svenskt universitet. Tanken är att lärare ska kunna kallas in vid behov och att studenterna på ett smidigt sätt ska kunna ta del av varandras utbildningsutbud. Just nu förs diskussioner med Uppsala universitet.
- Vi är en liten högskola och kan inte erbjuda hur många kurser som helst, säger rektor Leif Borgert.

Ändå tror han att förutsättningarna för att bygga upp en högskola enligt liberal education-modellen är större på en liten ort med en liten högskola.
- Det här skulle vara mycket svårare att genomföra vid ett större universitet med mer traditioner.


Inspirationen till projektet hämtas från USA. Där har vissa universitet sedan länge praktiserat "liberal education". Högskolan på Gotland skissar just nu på ett utvidgat samarbete med ett amerikanskt universitet, Skidmore College, Saratoga Soprings, New York.
Enligt högskolestyrelsens ordförande Inger Andersson var det aldrig någon tvekan när man skulle ta beslut om den nya utbildnings- och forskningsstrategin.
- De här förslagen har presenterats fortlöpande under en längre tid. Det råder fullständig enighet.

Men Leif Borgert, som under 2008 kommer att gå i pension, tror inte att studenterna kommer att vallfärda till landets enda liberal education-högskola.
- Kan vi få en procent av alla studenter att välja den här modellen så är vi nöjda.

Gamla byggnader
Under fredagen presenterade Högskolan på Gotland fler nyheter. Projektet "Energieffektivisering och förebyggande konservering inom klimatstyrning" har tilldelats hela 9,8 miljoner kronor från Energimyndigheten.
- Projektet handlar om hur man kan värma upp gamla byggnader utan att för den skull förstöra dem, säger Tor Broström, lektor i energiteknik.


Dessutom är det klart att SWEDESD, Sidas centrum för lärande om hållbar utveckling, kommer att placeras på Högskolan på Gotland. Satsningen är den sista delen i statens kompensation för försvarsnedläggningarna på ön. Tio nya heltidstjänster kommer att rekryteras från och med våren 2008.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!