Mer ekologiskt i regionens kök

Gotland2012-09-06 18:22

915 300 stycken ägg.

634 428 stycken köttbullar.

107 700 stycken pannkakor och

127 509 liter mjölk.

Detta är något av vad region Gotlands har för avsikt att köpa in av ekologiska varor till skolor, sjukhus och äldreboenden nästa år.

När regionens matupphandlingen för de kommande två åren nu är klar står det klart att antalet ekologiska produkter blir fler.

Även andelen etiskt märkta produkter har ökat, exempelvis kaffe, te kakao och bananer.

- Målet är att 25 procent av våra livsmedel ska vaa ekologiska och nu är vi snart uppe i den siffran, konstaterar Gun Sävhammar, upphandlar vid regionens serviceförvaltning, i ett pressmeddelande.

Det kommer även att köpas in en hel del råvaror från lantbrukare på ön, som potatis, morötter, bröd, ägg och mellanmjölk. En nyhet blir lokalproducerat kött och köttprodukter.

I upphandlingen har det också ställts krav på intyg om att kriterierna för svenskt djurskydd följs.

Upphandlingen är värd cirka 40 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!