– Genom att begära in offerter på stora volymer har vi lyckats pressa priserna och därmed kan vi köpa in mer ekologisk mat jämfört med tidigare år, säger Dag Hultemar, upphandlare vid konsult- och servicekontoret, i ett pressmeddelande.
Kommunen satsar i år en miljon kronor extra för att kompensera för den fördyring som de ekologiska produkterna medför.Den extra miljonen medför att de kommunala köken bland annat får 20.000 kilo kravmärkta tunnpannkakor och 10.000 kilo kravmärkta köttbullar.
Upphandlingen var uppdelad i tio produktgrupper och av dessa vanns åtta av gotländska företag.
- Det är naturligtvis glädjande en så stor del av volymen gick till Gotland. Det är ett tecken på att de gotländska företagen har konkurrenskraftiga priser, säger Dag Hultemar.
Förhoppningsvis kommer transporterna nu att minska, menar Hultemar, eftersom upphandlingen hamnade hos gotländska företag och det är positivt även ur miljösynpunkt.
Det totala värdet på upphandlingen uppgår till 43 miljoner kronor per år. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.