Mer närproducerad mat – satsar på Gotlandsvecka

Region Gotland vill att vi ska äta mer av gotländska livsmedel. En årlig Gotlandsvecka i måltidsverksamheten ska därför införas.

Regionen satsar på Gotlandsvecka för öns måltidsverksamhet.

Regionen satsar på Gotlandsvecka för öns måltidsverksamhet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-03-30 13:05

Regionen arbetar med att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna men det är inte helt enkelt. 

– Vi har sedan tidigare beslutat att öka andelen närproducerad mat genom att på olika vis gynna producenterna på ön. Det här är ytterligare ett sätt att stimulera detta, säger Eva Nypelius, (C) ordförande i regionstyrelsen. 

undefined
Eva Nypelius (C) hoppas att Gotlandsveckan ska öka andelen närproducerad mat i regionens kök.

Gotland producerar mycket livsmedel, både när det gäller odling av råvaror och vidareförädling. Problemet är att köpa in närproducerade varor. 

– Vi är låsta till reglerna som styr offentlig upphandling, konstaterar Meit Fohlin (S), 2:a vice ordförande i regionstyrelsen, som betonar att Gotland ändå har uppmärksammats för att ha lyckats bättre än de flesta med att använda närodlade matvaror. 

undefined
Meit Fohlin (S).

Regionstyrelseförvaltningen som har ett uppdrag att öka andelen gotländska livsmedel i de offentliga måltiderna, måste rätta sig efter detta men det går att kringgå en del av reglerna. 

Gun Maldesson jobbar på regionens upphandlingsstödenhet.

– Alla leverantörer ska behandlas likvärdigt och vi får inte prioritera någon, förklarar hon.

– Men vi kan ställa krav till exempel när det gäller antibiotikaanvändning och genmodifierade grönsaker. Tidigare kunde vi gynna gotländska bagerier genom att välja dagsfärskt bröd men nu finns inga sådana bagerier här.

När man gör en upphandling kan man ställa vissa krav, som att potatisen ska vara skalad. Gotlands potatisodlare förlorar ofta den upphandlingen eftersom det inte finns något potatisskaleri på ön.

– Ska man göra flera 100 portioner blir det svårt att skala alla potatisar för hand och då måste vi upphandla skalad potatis, säger Gun Maldesson, som säger att den potatisen som inte behöver vara skalad, kan upphandlas från ön.

undefined
Regionen satsar på Gotlandsvecka för öns måltidsverksamhet.

Gun Maldesson berättar att allt kött som upphandlas är svenskt medan cirka 30 procent kommer från gotländska uppfödare. 

– Det är rätt stort. Problemet är att köken ofta vill ha tärnat eller strimlat och det görs inte på Gotland. 

När man upphandlar vänder man sig inte direkt till producenterna utan till grossister. Upphandlarna bestämmer inte vilken sorts varor de ska köpa in. Det gör personalen som jobbar med menyerna.

Beslutet kommer att kosta regionen omkring 220 000 kronor extra. Det är vad tidigare Gotlandsveckor kostat. Regionen står för 11 000 portioner dagligen inom måltidsverksamhet. Maten går till skolor, sjukvård och äldrevård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!