Mer skratt i skolan

Hur skiljer man på äkta och falska skratt?
Hur ska lärarna göra för att orka behålla sitt leende hela dagen?
Jan Kihlberg, pensionerad specialpedagog, har svaren.
I går kväll berättade han om humorns betydelse i undervisningen för skolpersonal i Visby.

Foto: Bengt Zettergren

Foto: Bengt Zettergren

Foto:

Gotland2004-10-28 04:00
Kihlberg har under många år studerat humorn i skolvärlden. Egna intervjuer har parats med tidigare forskning och samlats i en uppsats med titeln "Får man skratta och ha roligt i skolan?"
Gårdagens föreläsning var en blandning av allvarliga fakta och lättsam ståuppkomik. Avsikten var att inspirera till ett nytt synsätt på humor och att ingjuta mod i lärarna att våga skämta i sin yrkesroll.
­Vi ska sticka ut hakan och ta vara på ögonblicken. Försök bjuda på er själva, då får man mycket tillbaka. Vi vuxna är viktiga förebilder för barnen i deras humorutveckling, fastslog Kihlberg.
<span class='mr'>Förebilder</span>
För att kunna fungera som förebilder krävs att de vuxna känner till vad de själva tycker är roligt.
­Män är mer aggressiva än kvinnor i sin humor. Ibland är den hänsynslös, ibland kryddar vi den med lite sex. Kvinnor är oftare emotionella och vänder och vrider på situationerna, generaliserade Kihlberg.
<span class='mr'>Ämnen som berör</span>
En världsomfattande undersökning som kartlade vad människor väljer att skämta om visar att sex, äktenskap och död är poulärast. Orsaken är att det är just dessa ämnen som berör oss mest, hävdar Jan Kihlberg.
­När vi berättar en historia kan vi komma undan genom att inte berätta om oss själva. Vi skämtar om sådant som är ömtåligt för oss, det är ett sätt att hantera det vi oroar oss för mest.
Lärarna som kommit för att lyssna till Kihlberg i Solbergas matsal i går fick dela in sig i par och göra arga leken. En skulle försöka att hålla allvarlig min medan den andre försökte locka till skratt.
<span class='mr'>Skratten ekade</span>
Och efter bara några sekunder ekade skratten i lokalen. Det enkla experimentet visade att den som tittar en stund på en annan persons ansikte påverkas av dess uttryck, en tes som även finner stöd av forskning, berättade föreläsaren.
Han underströk betydelsen av att dagligen göra ett glatt och öppet intryck på eleverna.
Rekommendationen till lärarna blev att sätta en penna mellan tänderna då och då, de dagar då leendet sviker. Rörelsen stimulerar nämligen samma muskler som behövs för att uppbringa ett smil.
<span class='mr'>Äkta och falskt</span>
Ett äkta leende är lätt att skilja från ett falskt, menade Kihlberg.
Till skillnad från de falska återspeglar sig de ärligt menade glädjeyttringarna även i form av skrattrynkor kring ögonen.
Specialpedagogen betonade hur viktigt det är med humor som säkerhetsventil i skolan, inte minst i besvärliga och tuffa situationer.
Han beklagade även att graden av spontanitet och humor minskar när en människa går från barndom till vuxenlivet.
­Vi borde vara mer som barnen; spontana, kreativa, fantasifulla och med humor, sade Jan Kihlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om