Mer soppa och vegetarisk mat ska spara pengar

Fler vegetariska måltider och mer soppa på menyn i skolan ska bidra till en besparing på 1 miljon kronor för Region Gotland nästa år.

För att spara pengar föreslår regionen att det ska serveras mer vegetarisk mat och soppa i skolköken.

För att spara pengar föreslår regionen att det ska serveras mer vegetarisk mat och soppa i skolköken.

Foto: JESSICA GOW / TT

Gotland2019-11-22 10:00

Regionstyrelseförvaltningen ska under år 2020 spara 6,5 miljoner kronor. När regionstyrelsen sammanträdde på torsdagen beslutades det om vilka verksamheter som tvingas att spara. 

– Besparingarna handlar till stor del om effektiviseringar, och det kommer vi alltid att behöva göra inom våra verksamheter. Jag bedömer inte att de här förslagen inte ger så stora förändringar för verksamheterna, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Budgeten godkändes efter votering som slutade 8-7 till fördel för majoriteten. En del av besparingen ska göras på regionens måltidsverksamhet. Under nästa år hoppas regionen kunna spara 1 miljon kronor på att ändra menyerna, till exempel genom att servera mer soppa och vegetariska måltider, men även genom att minska inköpen av utrustning till köken och att inte tillsätta tjänster.

– Vi har ett uppdrag att se över hur vi kan förändra hela måltidsverksamheten framåt. Själva besparingen på en miljon kommer under nästa år att bestå av att vi till exempel justerar menyerna och livsmedelsinköpen, säger Eva Nypelius.

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) hade hellre sett att det gjordes en konsekvensbeskrivning om hur förslaget kan komma att drabba exempelvis personal, innan beslutet togs.

– En del av förslaget är rimligt, som till exempel att servera mer vegetarisk mat, men oron är att det går ut över personalen om det till exempel blir ännu mer hantering av maten på plats, säger Meit Fohlin (S), oppositionsråd.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd, och Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Meit Fohlin (S), oppositionsråd, och Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!