Det har varit några utmanande år för lantbrukarna och framtiden ser ganska stökig ut den med. Med det i åtanke bjuder nu LRF in till Grön Framtidsdag igen och man beskriver dagen som kanske lite extra viktig i år.
– Vi är inne i ett tungt läge med kostnadskris bland många av våra producenter och det finns ett behov av att komma samma och träffas och kanske låta sig inspireras lite, säger Petter Engström, vice regionchef LRF region öst.
Vilka är de största utmaningarna som jordbruket står inför skulle du säga?
– Det är så oförutsägbart världsläge. Det är svårt att fatta beslut när man inte vet var det tar vägen. Det finns många utmaningar nu.
Även om syftet inte är att behandla bara utmaningar och bekymmer utan också ge lite inspiration så har arrangören i år skapat mer utrymme för samtal.
– Att träffa kollegor kan också vara skönt. Vi har faktiskt lämnat lite mer utrymme så att man ska få lite mer tid för att bara kunna träffas och mingla. Så det är lite färre seminariepass än normalt, säger Petter Engström.
Vad står då på programmet under dagen? Jo, den innehåller seminarier med rubriker som: "Vilken nytta har jag av min markkartering", "Digitalisering – en hjälp till alla", "Framtida satsning på ärtprotein", bland mycket, mycket mer.
Inleder dagen gör Sofia Björnsson, LRF:s expert på jordbrukspolitik. Hon beskriver situationen för lantbrukarna just nu som ett stålbad. På framtidsdagen kommer hon att berätta mer om de nya CAP-ersättningarna, alltså ersättningarna inom EU:s nya gemensamma jordbrukspolitik, som hon inte är helt tillfreds med.
– Det är saker som jag verkligen inte är nöjd med, men det finns delar som inte blev så illa som LRF befarade. En sak som jag är missnöjd med är att regeringen valt att ta bort en särskild ersättning för vallodling. Det påverkar inte alla lantbrukare men en hel del, däribland lantbrukare på Gotland. Det är en ersättning som vi inom LRF gärna ser att den kommer tillbaka.
Och om du ska nämna något positivt?
– Ja, det blir mer pengar i det så kallade investeringsstödet. Om man ska investera så kan man nu få upp till 2,4 miljoner kronor i stöd, den siffran var lägre förut. Så det är positivt. Sen höjs även kompensationsstödet och det kommer att påverka lantbrukare bland annat på Gotland.