Mercy och Paul fick barnens hederspris
För deras kamp för att få indiska barn till skolan tilldelades Mercy och Paul Baskar i Indien barnens hederspris.I går mötte Mercy de elever vid Klinteskolan och Dalhem skola som har deltagit i den världsomspännande omröstningen om vem som skulle få årets barnrättspris. Vi fortsätter vår kamp tills det sista barnet har slutat arbeta, förklarade Mercy Baskar för högstadieeleverna i Klinte.
Samtidigt utser en mindre internationell barnjury en annan pristagare. I den här juryn sitter de verkliga experterna.
De har egna erfarenheter om vad det innebär att vara barnsoldat, skuldslav, gatubarn eller leva i skuggan av vuxnas konflikter.
I år föll det sig så att både den lilla "expert-juryn" och barnen på skolorna över hela världen utnämnde samma pristagare: Prateep Ungsongtham Hata, som i 35 år har verkat för att de allra fattigaste barnen i Thailand ska få möjlighet att gå i skola.
Samtidigt utsågs också ett par hederspristagare och en av dem, Mercy Baskar från Indien, besökte Gotland i går. I Klinteskolan och Dalhem skola berättade hon om sitt projekt "Peace trust", ett projekt där man arbetar för att barn som arbetar ska få möjlighet att börja skolan.
Det finns 14 miljoner barn som arbetar i Indien. De jobbar i spinnerifabriker, fyrverkerifabriker och i läderfabriker där de måste jobba med giftiga kemikalier. Och de har bara 25 procent av en vuxen arbetares lön, berättade Mercy Baskar.
Vasanthi Mani, 16 år, är en av dem som fick en möjlighet att komma tillbaka till skolan med hjälp av Peace trust. När hennes far dog för fyra år sedan blev hon tvungen att börja arbeta i ett spinneri.
Jag förlorade min barndom, berättar Vasanthi för Klinte-eleverna.
Hennes lön var liten men den behövdes i hushållet, därför var det svårt att övertala mamman om att Vasanthi skulle få börja skolan igen. Men det gick så småningom med ekonomiskt stöd och med bidrag till skoluniform och böcker från Peace trust.
<span class=MR>Expertjuryn</span>
Högstadieeleverna i Klinte fick också möta några av de barn som har suttit med som experter i barnjuryn. Veronica Liberzon från Israel har engagerat sig i organisationen "Seeds of Peace" som låter barn från konfliktdrabbade länder möta ungdomar från fiendesidan på ett sommarläger i USA. Och Mangha Ram Mehajar från Pakistan kunde ge en gripande berättelse om hur han själv hade lyckats trassla sig ur den fälla som hans familj hamnade i när man tog lån av en markägare:
Varje dag i tjugo år har hela hans familj tvingats jobba hos markägaren mot en ersättning på 40 kilo vete om året. Familjen behandlas illa, man hotas och misshandlas och barnen får inte gå i skolan. Men när Mangha Ram en dag följde med sin mamma till markägarens hus råkade han av en slump se ett TV-program om några skolbarn och då bestämde han sig för att själv bli en skolelev. Mangha Ram fick tjata och fick så småningom tillstånd att gå i skolan om han gick till sitt arbete på fälten direkt efter skolan:
Jag var ändå väldigt glad. Jag var ju det första barnet i min familj som fick gå i skolan, berättar Mangha Ram Mehajar.
Expert. Veronica Liberzon från Israel har lärt känna palestinska ungdomar under ett sommarläger. Nu sitter hon med i "expertjuryn" som utser vem som ska prisas för sina insatser för barn i världen.
Kamp. Vi fortsätter vår kamp tills det sista barnet har slutat arbeta, förklarade hederspristagaren Mercy Baskar för högstadieeleverna i Klinte.
Sång. Barn från hela världen kom till Klinte i går. Elvaåringarna Ashraf Kahn och Asin Kahn framförde med mäktiga röster sina sånger från norra Indien tillsammans med Dare Kahn.
Autografer. När barnen och ungdomarna från Indien och Pakistan åt skollunch i Klinteskolans matsal stod Klinte-eleverna i kö för att få deras autografer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!