Det framgår av de siffror som Roger Björkander vid Gotlandspolisen tagit fram för helagotland.se. Under 2011 tog tolv personer sitt liv på Gotland. Föregående år, det vill säga 2010, är siffran sju. Exakt samma siffra gäller för 2009 och 2008.
- Det är ingen tvekan om att folk mått dåligt under föregående år, säger Roger Björkander som hoppas att det här inte är någon trend som fortsätter.
Under 2012 fram till dagens datum har tre personer ändat sitt liv men siffrorna för föregående år samt för i år kan komma att ändras.
- Det finns några som till att börja med rubricerats som dödsfall som efter den rättsmedicinska undersökningen kommer att ändras till självmord, det är jag säker på. Förmodligen rör det sig om cirka 1-2 fall som kommer att rubriceras som självmord när det visar sig att det finns höga doser kemiska medel i kroppen.
Vid en närmare genomgång av föregående års tolv självmord visar det sig att ålderspannet är relativt stort. Den yngste person som tagit sitt liv är född 1974 och den äldste 1941. Majoriteten är män, 10 personer, och två är kvinnor.
Att det finns någon tendens eller trend tycker inte Roger Björkander.
- Nej, varken när det gäller ålder eller tillvägagångssätt. Möjligen kan man säga att män är mer benägna att använda vapen än vad kvinnor är.
Att väldigt gamla personer väljer att ta sitt liv är inte något som är speciellt vanligt. Inte heller yngre.
- Det är vanligare med personer som är vuxna, i medelåldern, men som sagt ålderspannet är stort så det går inte att generalisera.
Roger Björkander menar att det alltid varit känsligt att tala om självmord men att det är bra att lyfta frågan.
- Ställ antalet självmord i relation till antalet dödade i trafiken som på Gotland handlar om 1-2 per år. När det gäller självmord så rör sig om tre gånger så många, förutom förra året då det var ännu fler.