"Mest saknar jag mina vänner"
När Linnéa Aarflot berättade för sina vänner i Bromma att hon skulle flytta till Gotland och plugga. När hon gjorde det, var reaktionen, på kompisars vis: - Du är ju sjuk i huvudet, du kommer att klättra på väggarna. Det här är en artikel om hur det sedan verkligen blev.
Men det finns de som tar andra vägen, de som faktiskt flyttar hit.
Högskolan på Gotland har just nu 4800 inskrivna studenter, av dem är en hel del hitflyttade från fastlandet.
Som Linnéa Aarflot.
Vi träffas i hennes hyrda lägenhet på Snäck en torsdag i november. Linnéa bjuder på te, rykande hett. Gråväder utanför, havet ligger stilla, två svanar glider omkring i Flundreviken.
Annat var det under stormdygnen tidigare i höstas.
Linnéa, som från flickrummet hemma i Bromma såg familjens trädgård och grannens villa, fascinerades av kraften i byarna, hur vågorna hävde.
- Det var ett riktigt jävla ovädermen det var häftigt, verkligen.
Linnéa Aarflot har växt upp i stadsdelen Ålsten i Bromma. Där har hon bott i hela sitt liv, fram till Gotlands-flytten i augusti.
Gått i skola, gymnasium, jobbat på restauranger, på en fastighetsbyrå och på Öhmans fondkommision.
Där trivdes hon ypperligt, säger hon. Kan, där hon just nu är i livet, rent av tänka sig en framtid där.
Men sånt hinner ju ändra sig.
- När jag var liten ville jag bli supermodell, filmstjärna, känd och idol, säger hon med ett skratt. Eller tecknare. Jag tycker om att teckna.
Bor med pojkvännen
När jag, rätt sent under intervjun, frågar om hennes drömmar för framtiden just nu, säger hon:
- Att kunna försörja mig som dressyrryttarinna, tror jageller ha ett eget företag och designa dressyrtillbehörjo, det är nog min dröm.
Hästsporten är Linnéas passion.
- Dit går all tid och alla pengar, som hon säger.
Linnéa tävlar för Drottningholms RS på lätt A:6-nivå, högsta nivån innan medelsvår klass. Och hon har förstås med sig sin häst till Gotland.
Mick af Källstorp, ett svenskt halvblod och 12-årig vallack, står uppstallad i Rosendal i Follingbo. Det var i somras Linnéa tog ett lån och köpte sin ögonsten, efter att ha tränat honom i två år.
- Det är nog mycket tack vare honom, honom och min pojkvän, som jag funnit mig så väl tillrätta här på Gotland, säger hon.
Linnéa Aarflot studerar ekonomi, första terminen på IBR, international business relationship.
I samma klass går pojkvännen Lukasz Michalski. De har varit ihop i tre år och flyttade till ön tillsammans. Lägenheten på Snäck är deras första gemensamma bostad.
Han är inte hemma när 2sidor hälsar på, han lirar pingis med kompisar nånstans i Snäck-kolossen. Det bor en hel del studenter där, vilka Linnéa och Lukasz lärt känna.
Han tittar in som hastigast under intervjun, resonerar med Linnéa kring svaret på någon fråga, och försvinner sedan igen, kvick som en kantboll.
Det är tvätt i tvättstugan som ska plockas ur maskinen.
Konstig resa
Utbildningen varar tre alternativt fyra år. I början var Linnéa helt klar över hur det skulle bli:
- Jag studerar första året i Visby, sedan fortsätter jag i Stockholmmen nu vet jag intedet lutar nog att jag blir kvar här hela utbildningen.
Så berätta, varför blev det Högskolan på Gotland?
- Lukasz och jag sökte nog mest på kul. Jag hade inte så jättebra betyg och tänkte att i Visby kan man kanske komma in utan att läsa upp sig på Komvux.
Och du kom in.
- Ja. Men om inte Lukasz också gjort det och om jag inte kunnat ta med mig hästen, då hade jag aldrig flyttat hit. Då hade det blivit Komvux istället och sen kanske studier i Stockholm, Uppsala eller Lund.
Linnéa hade varit på Gotland förr. På sommarsemestrar med familjen och på pojkvännens föräldrars lantställe i Lau. Nu är hon på väg mot sin första gotländska vinter.
Minns du, Linnéa, försök tänka tillbaka, hur gick tankarna den dagen du satt på båten hit?
- Det var jättekonstigtdet var så mycket som förändrades i mitt livdet var första gången jag flyttade hemifrån, jag flyttade ihop med pojkvännen, jag hade just köpt min häst, jag flyttade till en öjag hade bott i Sveriges största stad och kom till Sveriges minsta, kändes det sommen, ändå, det var aldrig några negativa känslor, det var aldrig läskigt, sådär, utan mermer spännande.
Vilken var största omställningen?
- Vännerna. Jag saknade mina tjejkompisardet gör jag ju än, förstås, menjag hade min pojkvän, men man måste ha andra vänner ocksåman kan inte bara gå och nöta på varandra.
Inga snabbmakaroner
Vad sa dina vänner när du berättade att du skulle flytta ditt Gotland?
- Kompisarna i stallet tyckte det var coolt, Stockholm är ju egentligen inget bra ställe att ha häst, men de andradu är ju sjuk i huvudet, sa dom, du kommer att klättra på väggarna.
Fick de rätt?
- Nej. Och det visste jag redan då. Jag har det jättebra här och min häst mår jättebra i stalletdär ute kan jag vara hur länge som helst.
När du pratar med dina gamla vänner i dag, märker de att det inte blev så illa som de kanske trodde?
- Definitivt. Jag ringer ju inte varje dag, till exempelen av dem, Ylva, kommer snart hit, förrestenmen de säger fortfarande att "du borde flytta hem till civilisationen", ha, ha.
Studenttiden brukar sällan vara några sötebrödsdagar. Så inte heller för Linnéa och Lukasz.
Det är tajt med ekonomin, säger hon.
- Men när man jobbat några år är det ganska skönt att pluggainget man måste göra varje morgonman kan gå på föreläsningar, det tar några timmar, men man behöver inte göra nåt, bara sitta och lyssna.
Okej, hur ser er matsedel ut?
- Mycket pasta, blodpuddingvi gör grytor ganska ofta, billig mat, sådärhavregrynsgröt, vi bakar eget bröd. Hemma åt man ju merlagad mat, liksom. Jag åt väl aldrig falukorv hemma, till exempel.
Snabbmakaroner och ketchup?
- Det förekommer säkert, men inte hos oss, ha, ha.
Berätta om en lördagskväll.
- Då brukar vi gå ut med alla kompisarförst är vi med grannarna här på Snäck och dricker lite vin eller öl, sen brukar det bli taxi till Rindi och sen slutar kvällen oftast på Munken innan vi tar taxi hem igen.
För första gången i sitt liv bor Linnéa Aarflot hemifrån. Och då dessutom på en ö.
Det finns de som fått rent klaustrofobiska känslor av det. Inte för inte kallas Gotland stundom för Alcatraz, som den amerikanske fängelseön.
Har du känt dig instängd?
- Nej, det kan jag inte säga. Men det beror mycket på pojkvännen och hästenutan dem hade jag nog känt panik, det tror jag. Om jag pluggat i Uppsala, till exempel, hade jag ju åkt hem mycket merhittills har jag bara varit hemma en gång.
Vad längtar du efter från ditt "gamla" liv?
- Min tjejkompisarjag har tre stycken hemma som jag mest längtar efter. Min familj och min katt, Missan, som jag haft hela livet.
Hur har ditt umgänge blivit här?
- Vi har blivit ett rätt stort gäng som hänger ihop, och det är även folk som kommer härifrånnär man är student hamnar alla liksom i samma båt, då tyr man sig till varandra, även de som sedan tidigare hade sitt liv här.
Hur mycket integrerad känner du dig i det andra Visby, det som inte är Högskolan?
- Ingenting, egentligen. Jag är hemma, på skolan, hos vänner och i stallet. Nåt annat gör jag oftast inte.
Inte lika mycket stad
Om du ser på de människor du lärt känna här, kommer några att följa med dig fram i tiden?
- Jag vet intejag tror inte det, kanske en tjejkompis i stallet, men i klassennej, vi har inte kommit så nära ännej.
Du sa förut att du flyttat från Sveriges största stad till Sveriges minstavad gjorde du där som du inte gör här?
- Jag vet inte, det är svårt, hur ska jag förklaraman går på stan här och det finns inte lika mycket stad, liksomStockholm är mer folk, mer stad, fler utbud av affärermen i det stora hela är det nog min vänner jag saknar ändå, allt finns ju här. Egentligen. Mendet är större variation på människor i Stockholm, så kan jag säga.
Just nu läser Linnéa statistik, före jul ska även kursen Villkor för företag hinnas med.
En tenta har gjorts, i Akademisk informationshantering, den gick bra.
- Har jag pluggat bra och tänker klart brukar det lösa
Ålder: 21. Familj: Mamma, pappa, bror, pojkvännen Lukasz.
Bor: Snäck. Och Bromma.
Gör: Studerar ekonomi på Högskolan. En bra bok: Alkemisten - Paulo Coelho. En bra skiva: Michael Bublé - It´s Time.
Övrigt: Aarflot är norskt, från farfars far.
Bor: Snäck. Och Bromma.
Gör: Studerar ekonomi på Högskolan. En bra bok: Alkemisten - Paulo Coelho. En bra skiva: Michael Bublé - It´s Time.
Övrigt: Aarflot är norskt, från farfars far.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!