Midsommar utan dessa bär? - nej, den gubben går inte

Före den stora sommarhelgen planeras vad som ska dukas fram på midsommarbordet. Inte så svårt att välja kanske? Alla brukar vara överens om vad som ska finnas på bordet. Vad är en midsommar utan jordgubbar och färskpotatis?

Sommarbär. Natalie Höglund säljer jordgubbar från Sanda och är riktigt stolt över dem.

Sommarbär. Natalie Höglund säljer jordgubbar från Sanda och är riktigt stolt över dem.

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2010-06-23 04:00
Alla i Visby som blev tillfrågade var rörande överens om att när det gäller midsommar får vissa matvaror nästan kosta vad som helst, man köper dem ändå. När det handlar om gotländska jordgubbar och färskpotatis blir inte midsommarfirandet någon succé utan dem.
Är det dyrt kan man köpa lite mindre, men att avstå... den tanken finns inte.
Alla GA frågade var rörande överens - man kan ju dela en liter jordgubbar på ganska många personer och då blir det inte så dyrt. En festlig bild tonar fram där 25 personer sitter och suger på var sin jordgubbe över en tom kartong.
Man tycker att det är viktigt att de här produkterna har växt i den gotländska myllan - att köpa något som fraktats till ön är bara inte aktuellt. Anledningen till det sägs vara smaken, speciellt när det gäller jordgubbar. Vissa förlorar sig i förklaringar om att det är den kalkhaltiga jorden och det speciella klimatet på ön som påverkar smaken så mycket.
När det gäller jordgubbar så är tillgången ganska bra. Bären är stora, fasta och så där lagom mogna. Idealiskt inför midsommar när det gäller jordgubbar alltså. Annat är det med färskpotatisen.

Färskpotatisen
Tillgången är dålig men ändå tycks handlarna hålla priset nere till glädje för konsumenterna och till ondo för producenterna. Två av de större leverantörerna här på ön hamnade på måndagen i ett priskrig vilket är lite märkligt med tanke på den dåliga tillgången. Ett par av leverantörerna förklarar att allting är två veckor försenat i år på grund av väderförhållandena. Det är för kallt för att solanum tuberosum, som växten heter på latin, ska få någon riktig lust att bilda de åtråvärda knölarna.
De ekonomiskt sinnade odlarna tycker att det är slöseri att redan nu gräva upp knölarna när det blir så mycket bättre om ett par veckor. Råder det samtidigt priskrig så visar det på att de sparsamma odlarna har fått rätt.
När det gäller jordgubbar så verkar det som om man får betala 45-49 kronor litern och man riskerar inte att bli utan. När det gäller färskpotatisen så kan det kanske bli riskabelt att vänta med inköpet om man absolut måste ha gotländska knölar till sillen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om