Midsommar!
Midsommarafton är vår mest hedniska och mytomspunna högtid. Det är en dag när flickorna och pojkarna är som vackrast och det är en dag när sillen, potatisen och nubben konsumeras som flitigast.
Midsommar.
Foto: Paula Zielinski
Döparens dag
Sverige är faktiskt ett av få länder som har kvar det ursprungliga namnet på högtiden. De flesta andra länder som firar har namn som anknyter till Johannes Döparen, som till exempel St Johns Eve i Storbritannien.
Så länge man har firat midsommar har man gjort det med råge. Natten ansågs magisk på många vis och ett gammalt talesätt säger att ’midsommarnatten är inte lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång’. Något som stämmer bra även idag då det föds som mest barn i slutet av mars. Man trodde länge att växterna och vattnet hade magiska egenskaper på midsommarnatten, så det plockades välgörande växter och badades på nätterna.
I övriga Norden, och även nere i Europa, tänder man stora eldar vid vattnet för att driva bort onda andar på midsommarafton. I en del länder är midsommarfirandet förknippat med lite konstiga traditioner. I Norge genomför man bröllop på låtsas och i Portugal går man runt och slår varandra i huvudet med vitlöksflätor och uppblåsbara plasthammare. Sägnen säger att Johannes Döparen var en odåga till liten pojke, och att byborna slog honom i huvudet för att få tillbaka honom på den rätta vägen.
Nakna i facklors sken
I Lettland är det hedniska firandet fortfarande starkt. Den ryska övermakten bidrog till att de nationalistiska letterna stärkte sina gamla traditioner och än idag tänder de stora eldar och springer omkring nakna med facklor hela natten. De flesta letter firar dock genom att grilla och dricka öl.
Den svenska stången
Däremot är vi ensamma om att dansa runt en klädd stång, även om själva stången sägs komma från Tyskland. Den gemensamma nämnaren i norra Europa verkar dock vara grillning, öl och hejdlöst festande.
Det traditionsenliga firandet går att finna på många ställen här på ön. Det vanliga är att man samlas i ett änge för att klä stången, sedan blir det dans och picknick i solen. På flera håll runt om på ön anordnas det midsommarfester på kvällen, som i Sandviken i Östergarn.
Även de flesta nattklubbar har öppet midsommarhelgen och till exempel Gutekällaren bjuder på nostalgi i form av 80-talsfenomenet Noice.
Glasstips
På Glassmagasinet i hamnen serveras det en midsommarglass under fredag och lördag. Smakerna? Matjessill, gräddfil och gräslök så klart. Däremot serveras det ingen nubbe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!