Fastnade för att importera det småskaliga

Gotländska män gillar mustiga och rejäla viner, medan kvinnorna kan tänka sig vitt vin året om. Det menar vinimportörerna Mikael Lavér och Ida Liljefors som vill ta småskaligheten till Gotland.

Mikael Lavér och Ida Liljefors ser de små vinmakarna.

Mikael Lavér och Ida Liljefors ser de små vinmakarna.

Foto: Erik Daun

Gotland2022-12-21 11:05

Precis innan coronapandemin tog fart i Sverige 2020 bestämde sig Mikael Lavér och Ida Liljefors. Resorna till Italien hade givit mersmak och de var redo att ta intresset för mat och dryck till nästa nivå och börja importera vin.

– Det har varit en dröm som väcktes när jag började lära mig om kvalitetsviner egentligen. För Mikael så ligger det också naturligt. Han älskar mat och dryck. Vi båda fastande också för att det skulle vara roligt att tillsammans arbeta med vin, säger Ida Liljefors.

Hon arbetar till vardags med mat och dryck på ett hotell i Visby. Mikael Lavér å andra sidan arbetar som controller på Region Gotland, vilket på ett sätt gör dem till ett intressant, och kanske lite udda par. Mikael Lavér förklarar:

– Det är mer ett stort intresse och en passion än något vi lever på. Så är det åtminstone i dag, i framtiden vore det häftigt att växla upp.

Så att paret började importera vin var egentligen kanske inte så konstigt. Det blir ännu mer tydligt när de pratar om mat och dryck i samklang.

– Det finns en kärlek till vinet. Sen att lära känna vinmakarna och personerna bakom vinerna. De har blivit våra vänner. Vin har blivit heligt för oss, mer än innan vi började med det här.

undefined
Det ska vara roligt att dricka vin tycker de båda importörerna.

Verksamheten, som har namnet Idylliska smaker, fokuserar på hantverksviner med ett tydligt ursprung.

– Vi försöker hitta viner som är ursprungstypiska och som kanske inte är så kända här hemma på Gotland. Sydtyrolen i norra Italien är ett distrikt som inte är så vanligt i Sverige. De mindre vinmakarna jobbar ofta med en lite annan metod och plockar fram originella produkter, säger Mikael Lavér.

I dag importerar de vin från 26 vinmakare i Frankrike, Italien och Tyskland och säljer både till restauranger, men också till privatpersoner genom Systembolaget.

Intresset för vin har verkligen inte kommit av sig under pandemin. Tvärtom så vill fler än någonsin lära sig mer om vin och smaka, lukta och känna.

– Det har varit en stor efterfrågan för provningar. Intresset för mat och vin har vuxit fram över åren, där vinerna kommit lite på efterkälken, säger Mikael Lavér.

undefined
Vinprovningarna som man håller har varit välbesökta sedan pandemireglerna lättade.

Även om det gotländska utbudet av vin är stort så tror duon bakom Idylliska smaker att de viner som de importerar kan fylla en funktion hos krögarna.

– Gotländska krögare är duktiga på vin. Många har redan väldigt bra kombinationer av mat och vin. De viner som vi har kommer in mellan deras vanliga sortiment kan man säga, det ersätter inte, säger han.

Genom att importera och sälja viner som de själva uppskattar hoppas de kunna få fler att våga välja olika viner.

Vilka viner går hem hos gotlänningarna då, anser ni?

– Det är mycket mustiga och kraftfulla viner för herrarna, lite beroende på säsong. Brunello till exempel. Damerna dricker gärna vitt, krispiga vita viner och året runt, säger Ida Liljefors. 

Vidare lyfter de båda fram att det finns en nyfikenhet hos gotlänningar som gör att man gärna testar och framför allt vågar testa nya viner.

Vilken är den starkaste vintrenden just nu?

– Vintrenderna är ganska snabba. Det kommer några varje år. För kort tid sedan var det naturviner som var det heta, men det märks inte lika mycket längre. Men en trend som växt sig starkare de senaste åren är söta viner, dessertviner. Vi började smyga in någon flaska i sortimentet och det har tagit fart.

(O)nödigt vetande

Hur många vindruvor är det egenligen i ett glas vin?

Ett glas vin består av saft från ungefär en druvklase som omfattar i genomsnitt 75 druvor. En vinstock producerar cirka tio flaskor vin och om ett tunnland innehåller 400 vinstockar, så blir det fem ton druvor eller ungefär 3600 flaskor färdigt vin. 

Källa: Vinjournalen.se

undefined
Dessertvin är kanske inte det första man tänker på när man ser Valpolicella på etiketten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!