Mild vinter kan lindra Sudrets spinnarplåga

Den varma vintern kan resultera i att det blir färre tallprocessionsspinnare på Sudret i sommar. Men fästingar gynnas av varmare klimat och fler rådjur på ön.

Foto: Simon Paulin

Gotland2008-02-15 04:00
Den för många plågsamma tallprocessionsspinnaren har en tvåårig levnadscykel som gör att de är fler vartannat år och färre vartannat. 2008 väntas de bli många, men det är för tidigt att säga hur stort problemet för befolkningen blir under sommaren. Spinnarlarvens naturliga kläckningstid infaller i april.

Oförklarligt
-Den milda vintern kan göra att de kläcks för tidigt så att det blir färre under sommaren. Det har varit så tidigare år, men vi vet inte hur det blir i år, säger Stig Larsson, professor vid entomologiska institutionen vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
På uppdrag av länsstyrelsen och kommunen kartlägger han insektens liv, men varför den på senare år tycks ha blivit talrikare och ge mer besvär har man ännu inte kunnat förklara.
Biologisk bekämpning eller naturliga fiender har hittills inte minskart förekomsten i någon större utsträckning.

Rör på sig
Körkmack och andra småkryp är redan i gång. Fästingar är aktiva redan vid några plusgrader, så teoretiskt kan de ha rört på sig i stort sett hela denna vinter.
-Klimatförändringarna, och att människor förflyttar sig och rör på sig mer, kan göra att fästingar och de sjukdomar de kan föra med sig kommer att öka än mer än de redan gjort, menar Louise Stjernberg vid sektionen för hälsa vid Blekinge universitet.
Men hon tillägger också att ökad kunskap och forskning gör att man identifierar fler faktorer och sjukdomar.

Övervintrar på rådjur
Fästingen är ett anpassningsbart urtidsdjur som övervintrar på rådjur eller i markens ytskikt. Alla överlever förstås inte, och Louise Stjernberg har ingen uppfattning nu om hur mycket fästingar vi kan förvänta oss i år.
Hon kan heller inte säga om det blir fler fästingar på Gotland på grund av den ökande rådjursstammen på ön. Det lär alltid ha funnits gott om fästingar här på grund av rabbisar och andra smådjur.
Men hon konstaterar att fästingarna inte bara övervintrar, utan också parar sig på rådjur.

Fästingen lever i två-tre år. Genomgår tre stadier i sin utveckling, larv, nymf, fästing, och kräver blod för att utvecklas.
Färdig hona kan lägga upp till 2 000 ägg, vilka kläcks efter några veckor.
Borreliasmitta överförs efter ett till två dygn.
TBE, fästingöverförd hjärninflammation, överförs snabbare.
Vaccin kan ges i tre doser för att ge långvarigt skydd. Två doser med 1-3 månaders mellanrum, den tredje efter ytterligare fem till tolv månader. Därefter påfyllning med en dos vart tredje till vart femte år, längre intervall för yngre än 60 år.
Under fästingsäsong kan två doser under två veckor ge skydd i upp till ett år. Detta fylls sedan på för långvarigare skydd.
Källa: sjukvårdsrådgivningen och www.fästing.nu
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!