Militära kockar från ön lägger grunden till guld
Två kockar från den militära restaurangen i Visby deltar om några veckor i en stor matlagningstävling i Tyskland. Det är det Militära kocklandslaget som skall försöka kamma hem guldmedaljen i den stora stora mattävlingen.
Tävlingen äger rum 18 till 20 oktober i Erfort i Tyskland.
-Man tävlar i två kategorier, säger Peter Svensson, varmt respektive kallt kök.
Förutsättningarna för tävlingen är att maten skall lagas som i ett restaurangkök.
-Vi har fem och en halv timme på oss att laga 150 menyer, berättar Peter Svensson. Det är sex personer som jobbar med produktionen. Det kan bli tight, men tiden skall räcka till.
Meningen är att maten efter tillagningen skall serveras till allmänheten under två timmar. Det luriga är att bland denna "allmänhet" finns också fyra domare.
-Vi vet inte vilka tallrikar som går till domarna, säger Peter Svensson.
Nu är det inte bara maten som bedöms. Först ser domarna på hur laget har förberett sig, om varorna håller rätt temperatur. Man kontrollerar kylan i kylskåp, hantering av produkter, arbetsmetodik och inte minst hygienen.
-Sen följer de oss under produktionen innan det är dags att servera maten.
Peter Svensson har deltagit två gånger tidigare och den andre kocken, Joachim Larsson, en gång tidigare.
Det finns fyra nivåer på pristagare. Det är diplom, brons, silver och guld.
-Tidigare har vi tagit silver och brons, berättar Peter Svensson. Nu är vi ute efter guldet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!