Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson säger till Aftonbladet att de läckande gasledningarna är en militär angelägenhet. Att Sverige ser allvarligt på det som hänt bekräftades på tisdagskvällen, då försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppgav att Försvarsmakten har gjort ”beredskapsanpassningar” med anledning av händelsen.
GA har frågat Gotlands regemente hur en anpassning av beredskapen kan påverka Gotland. Frågorna hänvisades till Försvarsmaktens kommunikationsavdelning i Stockholm, där Therese Fagerstedt svarar:
– I nuläget finns inga indikationer på oväntad militär aktivitet kring områdena för gasläckorna eller på annat håll i vårt närområde. Men Försvarsmakten har ett aktivt försvar vilket innebär att vi utifrån aktuell lägesbild alltid kan anpassa vår verksamhet och vidta åtgärder för att behålla handlingsfrihet och kunna hävda territoriell integritet.
Frågan om Försvarsmakten ser annorlunda på säkerhetsläget nu jämfört med i januari lämnas obesvarad. Då flögs, med anledning av den ökade oron, soldater till Gotland under en helg i januari. Därefter anlände materiel med en extrainsatt färja. Sedan sågs soldater bevaka Visby hamn och i Slite körde stridsvagnar på gatorna.
Det var innan krig utbrutit i Ukraina. Sprängningarna i vattnet utanför Bornholm i måndags tros inte vara en olyckshändelse. Allt pekar mot att det är ett sabotage, och att följderna av kriget nu i högsta grad berör Östersjön.