Militären vill stoppa trafik på skjutfältet
Tofta skjutfält kan stängas helt för allmänheten.
- Jag är rädd att det blir så om störningarna fortsätter, säger Anders Österberg, ställföreträdande chef för Gotlandsgruppen.
Under jul- och nyårs helgen utsattes fyra av försvarets förvaringsutrymmen på Tofta skjutfältsområdet för inbrott. Det som stals var i huvudsak vägskyltar och brandutrustning.
- Det är material som är viktigt för oss, men som har ett obetydligt värde för privatpersoner. Jag tror att det rör sig nyfikna som vill veta vad som finns i förråden. Det här tar mycket energi från oss som vill jobba med annat än att sätta upp nya lås och skriva rapporter om inbrott, säger Jörgen Breiler på skjutfältsavdelningen som tillsammans med Robert Östergren är ansvariga för tillsyn och säkerheten på Tofta skjutfält.
Struntar i bommar och skyltar
De byggnader som blivit utsatta är låsta med enkla hänglås och det är medvetet från Gotlandsgruppens sida för att minska skadegörelsen på dörrarna.
- Vårt största problem är egentligen att det rör sig mycket privatpersoner här när fältet är avstängt. Med alla de varningsskyltar och vägbommar som vi satt ut kan man ju undra om folk är läskunniga, säger Robert Östergren.
Skjutfältet används fortfarande
Anders Österberg är ställföreträdande chef för Gotlandsgruppen.
Han ser en risk för långtgående konsekvenser med inbrotten och att obehöriga tar sig in på området när det är stängt.
- Folk tror att bara för att P18 lagts ned så använts inte Tofta skjutfält. Men det är en stor missuppfattning. Vi har en hel del förband som kommer hit eftersom Tofta har ett av Sveriges största skjutfältsområden. Nu vill försvarsmakten förbjuda fordonstrafik här, säger han.
I dag får allmänheten, med eller utan fordon, vistas fritt i området när det är öppet. Ett förbud skulle innebära att Tofta skjutfält skulle stängas för alla året runt.
- Stället är ju unikt. Miljön är himla fin och uppskattad av många. Det är svamp, fåglar, blommor och inte minst stranden här nedanför som lockar. Skogen är väldigt orörd, den avverkas inte för ekonomiska vinster utan den får självdö, det finns dessutom ett fyrtiotal fornlämningar på området, säger Robert Östergren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!