Fonden, som finansieras av dödsbon utan arvingar, redovisar varje år hur mycket man har delat ut till vardera län i Sverige. Gotland är den enda landsändan som inte mottog en enda krona under 2023 – och likadant var det året innan.
Varför? Det finns inget entydigt svar, men det finns några olika teorier. Samtliga har, på olika sätt, med kraven att göra.
– De som har fått avslag har inte uppfyllt de kriterier som finns. Har man en bra idé kan man direkt gå in på Arvsfondens sida och testa den idén, man kan få ett snabbt svar på om den uppfyller vad som krävs, tipsar pressansvarig Mattias Axelsson på Kammarkollegiet, myndigheten som administrerar fonden.
Men enligt Tomas Jansson, på idrottsförbundet RF-Sisu Gotland, kan den här ”testa din idé-funktionen” snarare vara en del av problemet:
– Den säger ofta nej, eftersom kriterierna är så tuffa. Men det behöver inte alltid betyda nej på riktigt, om man har en dialog med Allmänna arvsfonden och sedan kan skruva på sin idé och sin ansökan litegrann, säger han.
Men det finns fler aspekter som gör pengarna svåråtkomliga för många.
En av dem är den egenfinansiering som krävs för vissa typer av projekt. Det är den problematik som regionens kulturutvecklare Madeleine Nilsson väljer att lyfta fram:
– Vi har ganska dåliga ekonomiska förutsättningar för den fria kulturen utanför institutionerna på Gotland och om fonden kräver viss medfinansiering så måste du ju få med dig hemkommunen eller någon annan partner, säger hon.
Detta bevisas kanske delvis av att de som senast fått stöd på ön, inom just kultursektorn, är Bergmancenter och Körsbärsgården – två starka fria kulturorganisationer med relativt stark ekonomi i form av eget kapital och statliga och regionala stödpengar, berättar Madeleine Nilsson.
Samtidigt kan det visa sig att 2022 och 2023 blir mörka parenteser i det här sammanhanget. I september i fjol höll Allmänna arvsfonden nämligen en informationsträff på ön, för att få fler härifrån att söka pengar – och det verkar ha gett snabba resultat.
Två projekt har redan beviljats under 2024, varav ett är Bysarnas nya speedwaybana i Hejdeby, som ensamt mottar sex miljoner kronor. Fler ansökningar sägs också vara på gång.
– Våra handläggare åker runt ganska mycket i landet, med fokus på de områden som har fått mindre stöd. Det brukar faktiskt ge effekt ganska omedelbart och det märks redan på Gotland, säger Mattias Axelsson.