Miljardnotan för hyrpersonal i vården ska stoppas

För att pressa priserna på inhyrd vårdpersonal går regionerna samman och föreslår en gemensam prislista. Dessutom införs en karenstid på ett år, så att det inte går att hoppa mellan region och bemanningsföretag.

Med det nya avtalet får en regionanställd inte jobba för ett bemanningsbolag i samma region under ett års tid.

Med det nya avtalet får en regionanställd inte jobba för ett bemanningsbolag i samma region under ett års tid.

Foto: Isabell Höjman/TT

Gotland2022-06-05 08:05

Landets regioner lägger årligen miljardbelopp på hyrpersonal i vården. Rubriker om "skenande kostnader" är återkommande och även på Gotland har kostnaden ökat de senaste åren, även före pandemin.

För drygt två år sedan beslutade regionerna, med stöd av SKR, att gå samman och göra en gemensam upphandling för att kunna ställa samma krav på hyrföretagen, och för att hålla nere priset. Nu finns ett förslag till avtal klart.

I avtalet, som gäller för läkare och sjuksköterskor, delas olika delar av landet in i tre zoner med varierande ersättning. Zon 1 är hyrpriset i och kring större städer, zon 2 mindre städer och zon 3 glesbygd. Ersättningen varierar även mellan de olika kompetensområdena.

– Gotland föreslås tillhöra zon 2, ersättningen blir samma oavsett om du arbetar i Visby eller utanför stan, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.

undefined
Mats-Ola Rödén (L) tycker att det är självklart att ha karenstid.

Avtalet har mött kritik både från läkar- och sjuksköterskehåll, och från hyrbolagen. Kritiken handlar dels om förmodat lägre löner, dels om förslaget att införa en karenstid, som innebär att en läkare eller sjuksköterska som har varit anställd i en region måste vänta minst ett år för att kunna hyras in i samma region.

Vårdförbundet kallar det "i praktiken ett yrkesförbud". Mats-Ola Rödén (L) tycker att karenstid på ett år är högst rimligt.

– Det är galet om det går att säga upp sig ena dagen och sedan komma tillbaka till samma arbetsplats andra dagen och göra samma jobb men med dubbel lön. Det är inte okej.

undefined
Med det nya avtalet får en regionanställd inte jobba för ett bemanningsbolag i samma region under ett års tid.

Tanken är att den gemensamma upphandlingen ska reglera marknaden och sänka kostnaderna. Men hur mycket pengar Region Gotland kan spara framöver är för tidigt att sia om, säger Mats-Ola Rödén (L).

– Vi vet ännu inte hur det kommer att falla ut, vi kan bara ha en förhoppning om att kostnaderna ska minska. Vi kan också hoppas att regionerna kommer att vara solidariska och hålla i den här prisnivån, annars är det i princip ogjort arbete, säger han och tillägger att samtliga regioner har varit inblandade i priser och zonindelning.

Förutom den gemensamma upphandlingen fortsätter Region Gotland att på andra sätt minska beroendet av hyrpersonal i vården.

– Vi kommer ändå att göra allt för att skapa en så god arbetsmiljö som möjligt, och för att få behålla de ST-läkare som är under utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!