Miljardprojektet snurrade igång

Det råder stor framtidstro i Näs.Det vittnade samtliga 430 personer om som deltog i den stora invigningsfest som hölls på Näsudden i lördags kväll.Alla ville fira den stora investeringen på en miljard kronor.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-06-04 04:00

Som representant för framtiden startade Gabriel Lyberg, 5 år, alla vindkraftverk som för tillfället var avstängda. Genom att dra i en spak kom alla vindkraftverk i gång och snurrade på som vanligt. Lite mer än vanligt kan man nog säga.


Störst i Sverige
- Det blåste så mycket att vi faktiskt inte trodde att det skulle gå att genomföra festen här ute i morse, sa Andreas Wickman. Men när vi hade säkrat cirkustältet, med hjälp av Mickes djurtransportbilar, bestämde vi att det får gå som det går.

Han är själva spindeln i nätet och hade arrangerat det hela. Han har också varit sammanhållande länk under byggets gång och fick naturligtvis stor uppskattning för detta.

- Nu producerar vindkraften 40 procent av den totalt energiförbrukningen på Gotland, sa Allan Larsson, före detta finansminister och mångårig sommargotlänning. Näsudden är den största vindkraftspark i Sverige nu sedan 60 nya verk har bytts mot 30 nya. 800 personer och mindre företag har satsat i projektet som har kostat en miljard kronor.

Det är alltså en fjärdedel av hela Gotlands elförbrukning som nu kommer från vindkraften. I lördags invigdes utbyggnaden som har pågått i tre etapper och pågått i två år efter det att tillstånden blev klara.

- Att vi är på rätt väg visar bland annat Ikea i Älmhult som har köpt en hel vindkraftspark som ska försörja alla 17 varuhus i Sverige, sa Allan Larsson. Och många stora företag kommer att följa efter för att miljöcertifiera sig.

Efter själva invigningen bjöds gästerna in i det stora cirkustältet.

Och festen genomfördes med pompa och ståt. Det grillades 13 lamm i stormen. Kurt Niklasson var grillmästare och hade en hel stab till sin hjälp. I det upprättade köket jobbade Näsborna för fullt.


Fin ekonomisk resa
- Vi fick gå utsocknes för att plocka kajpar till soppan, sa Monica Johansson. Det räckte inte riktigt, det som fanns i Näs. Alla råvaror är närproducerade. Lammen kommer från Olsvenne i Näs och brödet har vi bakat av en slags dinkel som är odlad i Näs. Men potatisen fick vi hämta vid Stora Tollby i Fole.

Även serveringen sköttes av 23 ungdomar från Sudret.

Under middagen hölls förstås en lång rad med tal och hyllningar till vindkraften. Göte Niklasson som var föregångare och startade det hela, berättade om utvecklingen från början tills nu. Ja, han började faktiskt med 1600-talet eller rent av stenåldern.

Visst finns det en viss oro för vindkraftens utveckling på Gotland just nu. Det handlar om kablar till fastlandet och sjunkande elpriser. Men denna oro skingrades för glädjen den här kvällen. Claes Nilsson, Swedbank, är ekonomiskt ansvarig för det stora projektet:

- Det har varit en fin ekonomisk resa, sa han. Vi är inte oroliga för det här projektet.


Flest grävmaskiner
För Näsborna talade P-O Jacobsson:

- Det är inte bara för sockenpengen som Näsborna är nöjda. Vi har också fått information om vad som händer och projektet har gett många arbetstillfällen till socknen. Jag tror att Näs är den grävmaskintätaste socknen på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om