Miljardsmäll hotar Gotland

Försämringar i färjetrafiken kan leda till en miljardförlust för Gotland.Det visar en undersökning Region Gotland låtit göra.- Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga, säger Per Lindskog, utvecklingsdirektör i regionen.

ALLVARLIGT. Utvecklingsdirektör Per Lindskog är bekymrad. Det är även politikerna Åke Svensson och Lena Celion, till vänster i bild. Till höger Eva Bofride, ledarskribent på Gotlänningen.

ALLVARLIGT. Utvecklingsdirektör Per Lindskog är bekymrad. Det är även politikerna Åke Svensson och Lena Celion, till vänster i bild. Till höger Eva Bofride, ledarskribent på Gotlänningen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-03-08 04:00

Gotlandstrafiken står inför en ny upphandling som ska gälla från 2017.

Redan för en månad sedan kunde Gotlands Tidningar avslöja att staten inte tänker lägga mer pengar på trafiken - trots att bränslekostnaderna bara ökar. Samtidigt öppnade man för långsammare färjor för att slippa betala mer pengar till Gotlandstrafiken, och för att möta de tuffare miljökraven.

Men följderna för Gotland kan bli ödesdigra.

Långsammare färjor, högre priser och färre avgångar kommer att slå särskilt hårt mot jordbruket och livsmedelsproduktionen på ön. Det visar en förstudie Region Gotland har låtit göra.

Även turism- och besöksnäringen, byggsektorn och tillverkningsindustrin har studerats, och väntas bli hårt drabbade.


En riksangelägenhet
Försämringarna kan leda till förluster på upp till 1,4 miljarder kronor för Gotland.

Nu gör regionen allt för att stoppa statens planer. Gotlandstrafiken är ingen lokal fråga utan en riksangelägenhet, tycker öns politiker:

- Vi är eniga, och det känns som en säker plattform att stå på. Precis som på fastlandet vill vi bibehålla en hög standard på infrastrukturen, säger Lena Celion (M), oppositionsråd.

Närmast gäller att övertyga Trafikverket om konsekvenserna, sedan väntar lobbyarbete mot departement och regering, uppger Per Lindskog, som är regionens representant i Trafikverkets styrgrupp för den framtida färjetrafiken.


Politisk enighet
Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) understryker stundens allvar.

- Nästa avtal om färjetrafiken ska gälla bortom 2025. Då gäller det banne mig att vi hamnar rätt här och nu. Vi har en fullständig politisk enighet kring detta, och om vi ska kunna påverka är det viktigt att tala med en stämma.


En förutsättning
Företag väntas få problem att hävda sig i konkurrensen med fastlandsfirmorna när det blir svårare att få leverera produkterna i rätt tid.

Samtidigt minskar Gotlands attraktionskraft för boende, besökare och företagande.

- Rimliga priser och turtäthet är en förutsättning för att vi ska ha en chans att öka befolkningen på ön, konstaterar Per Lindskog.


Kostar en miljard
I dag kostar det en miljard kronor att driva färjelinjerna.

Runt 60 procent av kostnaderna täcks av biljettpriserna, resten är statliga pengar.

Regionen ska göra en fördjupad undersökning av konsekvenserna där fler branscher studeras.

Förstudien har gjorts av konsultföretaget PwC på uppdrag av Region Gotland, och har utgått från fyra tänkta förändringar:

Minskad turtäthet med 20 procent.

Längre överfartstid med 20 procent på södra och norra färjelinjen.

Begränsad helgtrafik mellan Oskarshamn och Visby.

Priser för persontrafik och gods ökar med tio procent, baserat på antagandet att bränslekostnaderna ökar med 50 procent de närmaste åren.

Källa: Förstudien Färjeförbindelsens betydelse för regionens tillväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om